StoryEditor

Slovnaft do septembra zvýšil zisk

14.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Čistý zisk rafinérie Slovnaft za prvé tri štvrťroky tohto roka vzrástol medziročne o šesť percent na 7,3 miliardy korún. Tržby z predaja rafinérskych produktov v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška vzrástli o 34,6 percenta na 68,66 miliardy. Vyplýva to z údajov, ktoré včera spoločnosť zverejnila.
Zhruba štyri pätiny z výnosov spoločnosť získala na zahraničných trhoch. "Export ostáva aj naďalej kľúčovým pilierom ziskovosti spoločnosti, pričom napriek vysokým číslam z predchádzajúceho roka Slovnaft dokázal ďalej zvýšiť objem exportu," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Oszkár Világi. Slovnaft vyváža najmä do Nemecka, Rakúska, Česka a Poľska.
Prevádzkový zisk Slovnaftu, ktorý patrí do maďarskej ropnej skupiny MOL, stúpol ku koncu tretieho štvrťroka medziročne o päť percent na 8,73 miliardy korún. Zisk spoločnosti pozitívne ovplyvnil hlavne vyšší objem výroby a predaja, naopak, negatívne pôsobilo preceňovanie zásob a vývoj kurzu koruny. V poslednom štvrťroku by mali zisk nepriaznivo zasiahnuť odstávky a generálne opravy, uviedla spoločnosť v tlačovej správe.
Čisté tržby z predaja Slovnaftu za deväť mesiacov vzrástli medziročne zhruba o tretinu na 95,7 miliardy korún. Podporil ich vyšší objem predaja rafinérie a nárast kótovaných cien ropy a ropných výrobkov.
Slovnaft za tri štvrťroky predal na slovenskom trhu 822-tisíc ton ropných výrobkov, čo je asi o pätinu viac ako v rovnakom období vlani. Predaj rafinérie v zahraničí stúpol o desatinu na 3,17 milióna ton. "Trend rastu predaja nafty kompenzoval pokles predaja benzínov," poznamenala spoločnosť.
Rafinéria v prvých deviatich mesiacoch tohto roka spracovala 4,44 milióna ton ropy. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška to znamená zvýšenie o 9,7 percenta. Ku koncu septembra Slovnaft prevádzkoval 215 čerpacích staníc, na konci júna to bolo ešte 238.
V samotnom treťom kvartáli tohto roka spoločnosť vykázala čistý zisk 2,77 miliardy korún, čo bolo medziročne o 22 percent viac. Čisté výnosy z predaja od júla do konca septembra stúpli o 12 percent na 34,21 miliardy.
Väčšinovým vlastníkom Slovnaftu je maďarský ropný koncern MOL, ktorý kontroluje 98,4 percenta akcií bratislavskej rafinérie. Zvyšok je rozdelený medzi drobných akcionárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:56