StoryEditor

Vytypovaných majú dvanásť lokalít

10.12.2003, 23:00
Spoločnosť TWTC so sídlom v Passau chce založiť v SR firmu Eurec Slovakia. Bude sa zameriavať na výkup, spracovanie a ďalšie komerčné využitie druhotných surovín.

Spoločnosť TWTC so sídlom v Passau chce založiť v SR firmu Eurec Slovakia, ktorá sa bude sa zameriavať na výkup, spracovanie a ďalšie komerčné využitie druhotných surovín. Plánuje spracúvať plasty, kovy, drevo, betón, gumu a papier. Eurec Slovakia uvažuje o kúpe dvoch výrobných liniek od nemeckej firmy STF za 5 miliónov eur, ktoré sú za deň schopné spracovať 48 ton PET materiálu. V nepretržitej prevádzke tak vznikne 50 až 80 nových pracovných miest.
Konateľ spoločnosti TWTC Eugen Wargan uviedol, že pre plánovanú investíciu našli na Slovensku už dvanásť vhodných lokalít, konečné rozhodnutie však zatiaľ nepadlo. Pri rozhodovaní budú posudzovať viaceré kritériá, napríklad zamestnanosť, diaľnice, stav prístupových ciest, inžinierske siete a podobne. Firma bude potrebovať výrobnú halu s rozlohou minimálne 4-tisíc štvorcových metrov a pozemok s plochou jeden až dva hektáre. "Sme otvorení aj ponukám starostov obcí, ktoré vlastnia vhodný objekt alebo pozemok," povedal E. Wargan. Objekt alebo pozemok však musí byť majetkovoprávne vyrovnaný, musí sa nachádzať v blízkosti diaľnice a inžinierskych sietí.
Predpokladaná návratnosť finančných prostriedkov je od 18 do 36 mesiacov. Projekt počíta s postupným rozširovaním spracovania druhotných surovín. Neskôr by sa mal realizovať aj v Česku, Juhoslávii, Chorvátsku, Bulharsku, Rumunsku a na Cypre. Podľa E. Wargana Slovensko ročne vyprodukuje okolo 12-tisíc ton PET materiálu vhodného na ďalšie spracovanie. Navyše, rovnaké množstvo spracovaného PET materiálu bude možné doviezť, čo umožní efektívnejšie využitie spracovateľských liniek.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:52