StoryEditor

Oceliarske miesta sú ohrozené

07.06.2005, 00:00

Nová tarifná dohoda v nemeckom oceliarskom priemysle ohrozí približne dvetisíc pracovných miest. "Dohoda medzi odbormi a zamestnávateľmi bude stáť sektor zhruba 100 miliónov eur," povedal pre denník Die Welt prezident oceliarskeho združenia Wirtschaftsvereinigung Stahl Dieter Ameling.
Ameling kritizuje politiku zamestnávateľov, ktorí sa v polovici mája dohodli s odbormi na 3,5-percentnom zvýšení platov od septembra a jednorazových platbách 500 eur v období od apríla do augusta. Táto dohoda platí pre 90-tisíc zamestnancov oceliarskeho sektora. Na druhej strane Ameling uznáva, že odvetvie malo dostatok dôvodov, aby prijalo požiadavky odborov. V prvom rade zavážila hrozba štrajkov, ktoré by mohli vážne poškodiť automobilový a strojársky priemysel.
Prudký vzostup dopytu v posledných rokoch, pod ktorý sa podpísala najmä Čína, sa začína zmierňovať a Ameling v tomto roku odhaduje svetovú produkciu na 1,1 miliardy ton, čo oproti minulému roku predstavuje vzostup o štyri percentá. Podľa neho najväčší nárast o desať percent zaznamená Čína a v Nemecku zostane zhruba na vlaňajšej úrovni 46 miliónov ton.
Ameling očakáva aj ďalšiu konsolidáciu sektora a predpokladá nové fúzie. Podľa jeho názoru v priebehu niekoľkých rokov bude mať päť najväčších svetových koncernov trhový podiel 30 až 40 percent v porovnaní so súčasnými 20 percentami.
Šéf oceliarskeho združenia zároveň vyzval politikov, aby sa odstránením zbytočného zaťaženia postarali o nižšie ceny energií. V Nemecku totiž kilowatthodina stojí v priemere 7,10 centa a po Taliansku je tak najdrahšia v Európe. Podľa neho priveľké zaťaženie nemeckých firiem zmizne až vtedy, keď cena elektriny klesne na úroveň Belgicka (4,75 centa) alebo Luxemburska (4,11 centa).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 15:46