StoryEditor

Obchod s ložiskami sústredili pod jednu strechu

29.06.2005, 00:00
HTC holding sústredil obchod s ložiskami do Bearings Automotive Group (BAG), od čoho si sľubuje zefektívnenie ich predaja. V HTC sú totiž výrobcovia, ktorí sa zväčša špecializujú každý na iné druhy ložísk. Do skupiny BAG tak po novom patria Kinex Bytča a jeho divízia v Skalici, Kinex -- KLF Kysucké Nové Mesto a česká spoločnosť ZKL z Klášterca nad Ohří.
HTC holding sústredil obchod s ložiskami do Bearings Automotive Group (BAG), od čoho si sľubuje zefektívnenie ich predaja. V HTC sú totiž výrobcovia, ktorí sa zväčša špecializujú každý na iné druhy ložísk. Do skupiny BAG tak po novom patria Kinex Bytča a jeho divízia v Skalici, Kinex - KLF Kysucké Nové Mesto a česká spoločnosť ZKL z Klášterca nad Ohří.
Bearings Automotive Group je najväčšie výrobné zoskupenie HTC holdingu na Slovensku. Skupina vlani predala ložiská za tri miliardy korún. Je to tretina celkovej produkcie celého priemyselného holdingu. Tento rok BAG očakáva ďalší, približne 15-percentný nárast tržieb.
Napriek pôvodným úvahám HTC holding tieto závody nesfúzoval. "Prakticky v ničom si nekonkurujú. Každý producent v bývalom Československu vyrábal iný typ ložísk, čo prakticky pretrvalo až dodnes," povedal riaditeľ HTC holdingu pre technický rozvoj Juraj Paľko. Napríklad v produkcii bicyklových ložísk Kinex patrí k najvýznamnejším výrobcom v EÚ, o čom svedčí aj to, že bytčiansky závod ide na plné kapacity a pracuje v trojzmennej prevádzke.
"V predchádzajúcich rokoch sme pravidelne medziročne zvyšovali tržby asi o 30 percent, teraz však musíme čeliť nepriaznivému vývoju kurzu koruny," vysvetlil Paľko. V závodoch preto podľa neho znižujú výrobné náklady, spotrebu energie a suroviny nakupujú v krajinách, kde sú lacnejšie. Podľa riaditeľa Kinexu Miloša Fischera začínajú nakupovať lacnejšie hutnícke výrobky hlavne v Číne, no ďalších dodávateľov hľadajú aj v Taliansku a Poľsku. "V surovinách sa na Čínu orientujeme aj preto, že je to náš najväčší odberateľ bicyklových ložísk," dodal.
V skalickej divízii Kinexu vyrábajú presné ložiská pre leteckú a špeciálnu techniku a pre motorové vozidlá. V tomto roku Skaličania v medzinárodných tendroch získali objednávky dokonca aj pre americký letecký priemysel. V tendroch boduje aj kysucký závod Kinex - KLF, ktorý bude dodávať valivé ložiská železniciam v Slovinsku, ale nádejne rozpracované má aj kontrakty pre belgické a francúzske železnice.

HTC vyváža osemdesiat percent produkcie
HTC holding je rozhodujúci tuzemský výrobca a exportér ložísk. Až 60 percent produkcie vyváža do zámoria, zvyšok umiestňuje na trhoch EÚ. "Keďže sa orientujeme hlavne na ložiská pre automobilový priemysel, zaujímame sa aj o nové automobilky na Slovensku. Je to pre nás príležitosť, ale až v dlhšom časovom horizonte. Zatiaľ nám ide predovšetkým o terajšie zahraničné trhy a tamojších obchodných partnerov," zdôraznil Paľko. HTC holding vyváža do 45 krajín zruba 80 percent svojej produkcie. Okrem závodov na výrobu ložísk mu patria aj firmy Manet, Vojus a Letecké motory v Považskej Bystrici, Elektrokarbon v Topoľčanoch a český výrobca traktorov Zetor.

Rozdelenie výroby ložísk v spoločnosti HTC holding
Kinex Bytča
– špeciálne dvojradové ložiská pre vodné čerpadlá spaľovacích motorov
– špeciálne dvojradové ložiská do textilných strojov
– špeciálne dvojradové ložiská pre uloženie stredov bicyklov
Kinex Bytča, závod Skalica
– jednoradové guľkové ložiská
– jednoradové guľkové ložiská s kosouhlým stykom
– špeciálne valivé ložiská
– ložiská pre leteckú a špeciálnu techniku
– ložiská pre motorové vozidlá
Kinex-KLF Kysucké Nové Mesto
– jednoradové guľkové ložiská
– jednoradové a dvojradové valčekové ložiská
– valivé telesá pre ložiskovú výrobu
ZKL Klášterec nad Ohří
– jednoradové guľkové ložiská
Zdroj: HTC holding, a. s.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:26