StoryEditor

Rakúska OMV s novými náleziskami

22.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Rakúsky ropný a plynárenský koncern OMV získal novú ťažobnú licenciu, ktorá mu povoľuje práce na severozápadnom pobreží Írska, zamerané na prieskum nálezísk ropy a zemného plynu.

Rakúsky ropný a plynárenský koncern OMV získal novú ťažobnú licenciu, ktorá mu povoľuje práce na severozápadnom pobreží Írska, zamerané na prieskum nálezísk ropy a zemného plynu.
Novú licenciu od írskeho ministerstva komunikácií, morských a prírodných zdrojov, získala spoločnosť OMV (IRELAND) Exploration GmbH, ktorá je 100-percentnou pobočkou OMV. Táto licencia povoľuje OMV prieskumné práce v oblasti Irish Rockall Trough s hĺbkou vody dva kilometre, ktorá je od pobrežia vzdialená približne 150 kilometrov a pokrýva štyri bloky v priestore 932 štvorcových kilometrov. OMV je v projekte zainteresovaná 10 percentami spoločne s partnerskými spoločnosťami Eni Ireland BV a Shell E&P Ireland Limited, ktorá projekt vedie.
V súčasnosti platný ťažobný program bude podľa OMV spoločnosť uskutočňovať v najbližších rokoch a prípravy na začatie seizmického 3D prieskumu v roku 2006 by sa mali začať už čoskoro. OMV vlastní vyvážené medzinárodné prieskumné a ťažobné (E & P) portfólio v 18 krajinách v piatich kľúčových regiónoch, konkrétne v oblasti Stredozemného mora a v podunajských regiónoch, ďalej v severnej Afrike, britskom Severnom mori, na Blízkom východe a v kaspickom regióne, ako aj v Austrálii a na Novom Zélande.
OMV okrem toho v týchto dňoch oznámila, že objavila v jemenskej provincii Šábwa v studni Habban-1 v Bloku S2 (Al Uqlah) nové nálezisko ropy. "Objav ropy v Habbane poskytuje spolu s predchádzajúcimi nálezmi v Bloku S2 pevné základy, na ktorých môžeme ďalej rozširovať naše aktivity v Jemene," informoval člen Výkonnej rady OMV Helmut Langanger. Spoločnosť narazila na 622-metrový ropný stĺpec pri vŕtaní v studni v hĺbke 3 020 metrov, pričom pri testovaní bol dosiahnutý stabilný prietok 500 barelov za deň. Je to tretí objav v Bloku S2 a OMV teraz vyhodnocuje jeho komerčný potenciál.
Spoločnosť OMV bola s celkovým obratom 9,88 miliardy eur, čo je v prepočte asi 381,2 miliardy Sk, a 6 745 zamestnancami v roku 2004 najväčšou rakúskou obchodovateľnou priemyselnou spoločnosťou. Ako vedúci ropný a plynárenský koncern strednej Európy v oblasti rafinérií a marketingu je aktívna v 13 krajinách s cieľom zvýšiť do roku 2008 svoj podiel na trhu o 20 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. september 2024 02:36