StoryEditor

VW je exportérom bez konkurencie

18.05.2005, 00:00
Bratislavská automobilka Volkswagen Slovakia bola aj vlani bezkonkurenčne najlepším slovenským exportérom. Za opakovane najväčší podiel na exporte krajiny jej včera udelili zvláštne ocenenie.

Bratislavská automobilka Volkswagen Slovakia bola aj vlani bezkonkurenčne najlepším slovenským exportérom. Za opakovane najväčší podiel na exporte krajiny jej včera udelili zvláštne ocenenie. Hodnota vývozu na jedného zamestnanca dosiahla 19,84 milióna korún.
V súťaži Najlepší exportér SR, ktorej výsledky za rok 2004 včera vyhlásili v Bratislave, ministerstvo hospodárstva v kategórii veľkých podnikov nad 250 zamestnancov ocenilo Mondi Business Paper SCP (vývoz na jedného zamestnanca 6,6 mil. Sk), Sauer-Danfoss (2,5 mil. Sk) a Way Industry (1,3 mil. Sk). Export ružomberského výrobcu celulózy a papiera Mondi vlani medziročne vzrástol o 28 percent, keď sa mu podarilo získať nové trhy v Ázii, Afrike, Latinskej Amerike a Austrálii. Krupinská firma Way Industry zvýšila vývoz medziročne o 29 percent a získala nové trhy v Iraku, Thajsku, Holandsku a Juhoafrickej republike. Výrobca mechanických prevodoviek, hydraulických motorov, systémov a ventilov Sauer-Danfoss tiež zvýšil vlani export o 29 percent, keď získal nové trhy v Nemecku, Taliansku, Švédsku a vo Francúzsku.
V kategórii stredných podnikov s 51 až 250 pracovníkmi získali ocenenie ContiTech Vibration Control Slovakia, výrobca zdravotníckych textílií Tytex Slovakia a firma Andritz - Jochman, ktorá sa zaoberá prevažne výrobou filtračných zariadení a súčastí čerpadiel a lisovacích strojov. Prvýkrát sa oceňovali aj vývozcovia špičkových technológií. Stali sa nimi Ultrazvuk, Virtual Reality Media a Spinea. Najúspešnejšími malými podnikmi do 50 zamestnancov boli Ecoson, Naturex a Tlakon Sk. Do súťaže exportérov sa prihlásilo spolu 45 podnikov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:37