StoryEditor

Mobilnú sieť tretej generácie už spustil aj Orange

16.03.2006, 23:00

Telekomunikačný operátor Orange dnes spustil komerčnú prevádzku siete tretej generácie UMTS. Signál zatiaľ pokrýva osem miest -- Bratislavu, Košice, Prešov, Banskú Bystricu, Žilinu, Trnavu, Martin a Vrútky, kde žije zhruba pätnásť a pol percenta populácie Slovenska. Obyvatelia týchto miest, ktorí vlastnia UMTS telefóny a SIM karty, budú môcť využiť videohovory, mobilnú televíziu, ako aj sťahovať video a hudbu.
"Rozširovanie pokrytia bude pokračovať a do konca roka by malo mať prístup k mobilnej sieti tretej generácie 43 percent Slovákov," vyhlásil generálny riaditeľ Orange Pavol Lančarič. Podľa neho dnes UMTS telefóny vlastní približne tritisíc ľudí, ktorí si ich kúpili od operátora. Tí dostanú nové SIM karty automaticky. Klienti, ktorí si telefóny kúpili vo voľnom predaji, môžu do konca júna požiadať o výmenu kariet zadarmo.
Zvýšiť využívanie siete UMTS by mal napomôcť nový kreditný paušál, v rámci ktorého sa bude dať do konca roka telefonovať a videotelefonovať v sieti Orange zadarmo. Najlacnejší UMTS dotovaný telefón bude stáť korunu.
Druhý mobilný operátor T-Mobile Slovensko spustil komerčnú prevádzku UMTS v januári s pokrytím vo vybraných lokalitách Bratislavy. "Služby na sieti UMTS budú mať na Slovensku pomalší rozbeh a v najbližších dvoch rokoch bude medzi nimi dominovať predovšetkým internet," vyhlásil hovorca T-Mobilu Juraj Droba. Operátor sa preto spolieha na rýchlejšií typ pripojenia technológiou Flash-OFDM.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:37