StoryEditor

Sibnefť zachová vysoké dividendy

12.02.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Ruská ropná firma Sibnefť bude pokračovať vo vyplácaní vysokých dividend aj po tom, čo ju nedávno kúpil štátny plynárenský monopol Gazprom.
Viceprezident Gazpromu Alexander Rjazanov povedal, že dividendy by mohli dosiahnuť takmer polovicu predpokladaného čistého zisku v tomto roku, ktorý pravdepodobne v medziročnom porovnaní klesne predovšetkým pre zníženie ropnej produkcie. "Sme pripravení zaplatiť akcionárom najmenej miliardu dolárov a možno dokonca 1,2 až 1,3 miliardy na dividendách, ak nekúpime nové depozity," povedal Rjazanov na tlačovej konferencii.
Sibnefť sa preslávila obrovskými dividendami v minulosti, keď najväčší akcionári pod vedením Romana Abramoviča, majiteľa londýnskeho futbalového klubu Chelsea, prerozdeľovali celý čistý zisk na výplatu dividend. Analytici vtedy tvrdili, že majitelia odčerpávajú z firmy likvidné prostriedky pred jej predajom, čo sa neskôr aj potvrdilo, keď Gazprom získal kontrolu za 13 miliárd dolárov. Približne 20 percent akcií Sibnefti ešte stále vlastní neslávne známy Jukos a malý balík je voľne v obehu.
Rjazanov uviedol, že čistý zisk Sibnefti by mal v tomto roku medziročne klesnúť z troch miliárd na 2,3 miliardy dolárov. V roku 2004 vykázala spoločnosť zisk 2,05 miliardy dolárov. Ak však domáce ceny rafinovaných ropných produktov zostanú vysoké, spoločnosť môže zarobiť navyše 300 miliónov dolárov, ktoré by podľa viceprezidenta Gazpromu mohli ísť tiež na dividendy.
Ropná produkcia Sibnefti vlani klesla po obrovskom raste v predchádzajúcich rokoch. Podľa analytikov je príčinou Abramovičovo podinvestovanie pred predajom firmy Gazpromu. Rjazanov očakáva, že ťažba ropy by mala aj tento rok klesnúť asi o milión ton z vlaňajších 33 miliónov ton. Tento predpoklad môže byť správny, pretože už v januári nastal medzimesačný pokles ťažby o päť percent a medziročne až o osem percent. Príčinou boli extrémne mrazy na Sibíri.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 22:38