StoryEditor

Chaos v účtovníctve

03.04.2007, 00:00

Ešte donedávna najväčší svetový výrobca počítačov Dell zatiaľ nedokázal urobiť poriadok v účtovníctve. Interné vyšetrovanie totiž objavilo natoľko rozsiahle účtovné nezrovnalosti, že koncern opäť posúva zverejnenie výročnej správy. Oznámenie síce prišlo po zatvorení burzového parketu, no podľa agentúry Reuters vo večernom obchodovaní akcie zareagovali šesťpercentným poklesom na 21,85 dolára. Neskôr sa zotavili na 22,82 dolára.

Vyšetrovanie zvonka i zvnútra
Kontrolný výbor správnej rady Dellu oznámil, že výročnú správu za rok 2006 nebudú môcť zverejniť v plánovanom termíne 3. apríla a ani v predĺženej lehote do 18. apríla. Spoločnosť, ktorú už vyšetruje burzový dozor, ohlásila "množstvo bilančných chýb, dôkazov o chybách a nedostatkov v oblasti finančnej kontroly", cituje z vyhlásenia denník Die Welt. Dell spolupracuje s nezávislými audítormi, aby zistil, či pre bilančné chyby budú musieť spätne opraviť finančné správy.
Dell oznámil interné vyšetrovanie v auguste minulého roka, čiže rok po jeho začiatku, píše agentúra Reuters. Vzápätí sa do veci zaangažovala aj Komisia pre burzy cenných papierov (SEC) a prokuratúra.

Odklady a omeškania
Najnovšie omeškanie zverejnenia finančných údajov nie je prvé. V septembri Dell oznámil, že newyorská prokuratúra si vyžiadala dokumenty o finančných správach od roku 2002 do súčasnosti. Podľa Reuters vznikla možnosť nesprávnych informácií vo finančných správach a Dell musel odložiť zverejnenie údajov aj za druhý a tretí kvartál jeho finančného roka, ktorý sa končí vždy začiatkom februára. Hoci predbežné výsledky za štvrtý štvrťrok sú už známe, definitívne údaje môžu byť výrazne odlišné. Podľa Handelsblattu tržby medziročne klesli z 15,2 na 14,4 miliardy dolárov a čistý zisk o tretinu na 673 miliónov dolárov, kým najväčší konkurent Hewlett-Packard v rovnakom období vykázal vzostup tržieb o jedenásť percent a zisku o 26 percent.

Personálna rošáda
Zakladateľ Dellu Michael Dell v januári vymenil na poste šéfa koncernu Kevina B. Rollinsa a vymenil kľúčové pozície vo vedení, píše ďalej Die Welt. Finančného riaditeľa Jamesa M. Schneidera nahradil člen správnej rady Donald J. Carty, bývalý šéf AMR, materskej spoločnosti aerolínií American Airlines. Produkciu bude riadiť bývalý manažér Motoroly Ron Garriques.
No mnohé otázky stále nie sú nezodpovedané a podľa Handelsblattu nie je jasné ani to, či Dellov model priameho predaja a superštíhlej výroby na objednávku má ešte budúcnosť.

Problémy z domácej kuchyne
Okrem dlhotrvajúcich vyšetrovaní úradov z hľadiska účtovných metód zápasí Dell s radom ďalších problémov. Hewlett-Packard zosadil výrobcu z pozície svetovej jednotky a Michael Dell má pred sebou titanskú úlohu -- vrátiť sa na výslnie.
Krízu si podľa analytikov spôsobila firma sama, keďže zanedbávala ziskový segment súkromných klientov a služby klientom, zhoršila sa kvalita produktov a pridružili sa problémy s účtovníctvom.
Situáciu komplikuje aj fakt, že ťažkosti čakajú celý sektor osobných počítačov. Výrobcovia svoje nádeje na oživenie upínali k novému operačnému systému Windows Vista, ktorý vyžaduje výkonnejšie počítače. No nič také nenastalo a podľa Handelsblattu, napríklad, Lenovo už oznámilo prepúšťanie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 15:41