StoryEditor

Švajčiarsky nožík má 110 rokov

12.06.2007, 00:00

Švajčiarsky podnikateľ Carl Elsener si presne pred 110 rokmi -- 12. júna 1897 -- nechal ako "dôstojnícky nôž" patentovať vreckový nôž určený pre príslušníkov švajčiarskej armády.
Kým prvé modely mali iba jednu veľkú čepeľ, bodák, skrutkovať a otvárač na konzervy, ďalší už dostal aj vývrtku a menšiu čepeľ. Nasledujúce verzie boli postupne vybavené pilníčkom na nechty, pinzetou, lupou, ďalšou malou čepeľou a škála možností sa neustále rozrastala. Úspech nezameniteľného červeného výrobku, ktorý sa neskôr preslávil ako "nôž švajčiarskej armády", nezadržateľne rástol.
Obrovský krok vpred urobil Elsener v roku 1921, keď bola objavená nehrdzavejúca oceľ.
V rovnakom roku preto k názvu továrne, ktorá niesla meno Victoria po jeho matke, pribudlo ešte ďalšie slovo "inox". A tak vznikla preslávená značka Victorinox.
Svoju firmu založil Elsener spolu s matkou Victoriou v roku 1884. To, čo sa začalo malou dielňou na prízemí rodinného domu Elsenerovcov, sa napokon rozrástlo a v celom svete sa stalo synonymom kvality a precíznosti.
Švajčiarske armádne nože v súčasnosti vyrábajú dve spoločnosti -- Victorinox v Ilbachu a Wenger v Delemonte.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 00:40