StoryEditor

Trolejbusy opäť v Banskej Bystrici

09.03.2006, 23:00
Banskobystrická dopravná spoločnosť SAD je pripravená v Banskej Bystrici spustiť trolejbusovú mestskú dopravu. Podmienkou je získanie povolenia a licencie na jej prevádzkovanie od vyššieho územného celku. Podľa riaditeľa spoločnosti Igora Kornieta by ich mali získať v najbližších dňoch.

Banskobystrická dopravná spoločnosť SAD je pripravená v Banskej Bystrici spustiť trolejbusovú mestskú dopravu. Podmienkou je získanie povolenia a licencie na jej prevádzkovanie od vyššieho územného celku. Podľa riaditeľa spoločnosti Igora Kornieta by ich mali získať v najbližších dňoch. K ich vydaniu museli deklarovať spôsobilosť firmy aj osôb na prevádzku trolejbusovej dopravy, jej bezpečnosť, úhradu všetkých relevantných správnych poplatkov, ale predovšetkým vzťah k trolejovým vedeniam a technickej základni v majetku dopravnej spoločnosti.
Dopravca vlastní až 95 percent všetkých trolejových vedení a 34 trolejbusov, mestu patrí zvyšok vedení a dva trolejbusy. Na opätovné sprevádzkovanie trolejbusovej dopravy je pripravená aj samospráva. Má pripravené dve zmluvy -- jednu o výkone vo verejnom záujme medzi mestom a dopravcom, druhá zmluva je o prenájme majetku mesta banskobystrickému dopravcovi. "Čakáme na udelenie povolenia a licencie, potom budú rokovania pokračovať," konštatovala hovorkyňa mesta Dagmar Svešníková.
Keďže koncom roka podpísal primátor na tento rok zmluvu o prevádzkovaní MHD so zvolenskou spoločnosťou SAD, budú musieť obaja prepravcovia rokovať hlavne o vzájomnej akceptácii, ale aj spôsobe uznávania cestovných lístkov.
Trolejbusy prestali v Banskej Bystrici premávať koncom roka 2005, hneď po podpísaní zmluvy o prevádzkovaní MHD zvolenskou SAD. Nový prevádzkovateľ s trolejbusovou dopravou nepočítal, dokonca ju označil za neperspektívnu. Tento druh mestskej dopravy je v Banskej Bystrici v prevádzke od roku 1989. Zavedeniu predchádzali dôkladné štúdie a analýzy, mesto tento druh dopravy zaviedlo pre jej ekologický aspekt s víziou nosného systému dopravy MHD. Rozvoj trolejbusovej dopravy je možné zabezpečovať aj s pomocou eurofondov. Predpokladom však je vytvorenie spoločného podniku mesta a Banskobystrickej dopravnej spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:58