StoryEditor

Deficit obchodu dovolenky nepokazia

31.07.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Z veľkých slovenských priemyselných podnikov plánuje celozávodné dovolenky len časť, niektoré spoločnosti umožňujú svojim zamestnancom individuálny výber voľna. Firmy tak nemusia výraznejšie

Z veľkých slovenských priemyselných podnikov plánuje celozávodné dovolenky len časť, niektoré spoločnosti umožňujú svojim zamestnancom individuálny výber voľna. Firmy tak nemusia výraznejšie obmedziť výrobu, čo malo v minulosti nepriaznivý dosah aj na makroekonomické ukazovatele. Celozávodná dovolenka nebude v automobilke PSA Peugeot Citroën alebo oceliarňach U.S. Steel,
naopak, čas na dovolenky vymedzili výrobcovia vozidiel Volkswagen a Kia Motors či Whirlpool.
"Na tento rok naplánoval Volkswagen takzvaný dovolenkový koridor. Pre výrobu je určený dovolenkový čas posledný júlový deň a prvé dva augustové týždne. V niektorých prevádzkach však výroba bude pokračovať. Je to v závislosti od výrobnej linky," uviedla hovorkyňa závodu Silvia Nosálová.
Celozávodnú dovolenku v prvej polovici augusta budú čerpať aj pracovníci nového závodu Kia pri Žiline. "Sú určité pozície, ktoré v závode budú musieť byť aj v čase dovolenky. Ide napríklad o pracovníkov v údržbe alebo o ľudí, ktorí pripravujú skúšobnú výrobu. Podstatná časť zamestnancov by však mala byť na dovolenke," povedal hovorca Kia Motors Slovakia Dušan Dvořák.
Tretia automobilka PSA vo svojom trnavskom závode zamestnancom termín na dovolenku nestanovila. Podobne postupovali aj oceliarne U.S. Steel Košice, Tatravagónka Poprad či Železiarne Podbrezová. Podľa ekonomického riaditeľa železiarní Mariána Kurčíka spoločnosť rieši prechodný nedostatok pracovníkov v letnom období brigádnikmi. Navyše prerušenie výroby by vraj firme prinieslo komplikácie.
Celozávodná dovolenka už bola napríklad v gumárenskej spoločnosti Matador Púchov, zamestnanci výrobcu práčok Whirlpool ju čerpajú v týchto dňoch podobne ako v závode Panasonic v Krompachoch. Brazílska spoločnosť Embraco vyhlásila voľno pre pracovníkov na august.
V posledných rokoch sa výpadok výroby spôsobený dovolenkami odrazil hlavne na číslach zahraničného obchodu. Podľa analytika Tatra banky Roberta Pregu finančné trhy zrejme prechodné zhoršenie obchodnej bilancie neovplyvní. "Trhy nebudú citlivé, ak sa čísla v auguste prechodne zhoršia. V ďalších mesiacoch sa totiž očakáva zlepšenie," povedal.
Pokles deficitu by malo ovplyvniť hlavne zvyšovanie výroby v automobilke PSA a spustenie produkcie v závode Kia. Vyššia výroba vozidiel sa následne premietne aj v činnosti ich dodávateľov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 01:30