StoryEditor

V.O.D.S. bude vykupovať staré pneumatiky

09.05.2006, 00:00

V košickom priemyselnom parku Kechnec v piatok otvorili nový závod. Spoločnosť V.O.D.S. v ňom bude spracúvať staré pneumatiky a odpad z gumy. Vyrobí z nich granule, ktoré sú použiteľné na ďalšie spracovanie a môžu slúžiť ako materiál pri výrobe ďalších produktov.
Podľa neoficiálnych informácií a odhadov zo Slovenskej agentúry životného prostredia sa na nelegálnych skládkach a pozdĺž ciest povaľuje tristotisíc ton použitých pneumatík. Kechnecký závod V.O.D.S. môže ročne spracovať v trojzmennej prevádzke takmer päťdesiattisíc ton.
"Hoci sa o spoluprácu zaujímajú aj v okolitých krajinách -- v Maďarsku a Poľsku, prednostne sa budeme venovať problému na Slovensku. Aby už pneumatiky popri slovenských cestách a v lesoch konečne prestali strašiť," vyhlásil výkonný riaditeľ V.O.D.S. Milan Sidor.
Košický spracovateľ odpadov začína budovať po Slovensku zberné centrá, v ktorých bude sústreďovať staré pneumatiky a postupne ich zvážať do spracovateľského závodu pri Košiciach. Na výstavbu týchto zberných miest v Rimavskej Sobote, Lučenci, v Starej Ľubovni a Prešove a na rozšírenie skladových kapacít v kechneckom závode použije do 50 miliónov korún.
V súčasnosti V.O.D.S. už využíva sklady vo svojom závode v Beluši a Leopoldove. Sidor sa nebojí konkurencie ani nedostatku opotrebovaných pneumatík. "Máme uzavretú zmluvu s púchovským výrobcom pneumatík, ako aj s ďalšími dovozcami a predajcami a v našich zberných centrách budeme opotrebované pneumatiky vykupovať a za ich dovoz platiť. To nám zaručí dosť materiálu na plné využite technológie v Kechneci," povedal Sidor.
Hlavným výstupným produktom spracovania a takmer stopercentného využitia starých pneumatík bude gumový granulát s priemerom jeden až štyri milimetre. V Kechneci ho budú ďalej lisovať a vyrábať z neho rohože alebo gumené podložky ako podklad detských ihrísk a športovísk. Ďalšou možnosťou je aj umelý trávnik pre futbalové ihriská.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:50