StoryEditor

Madrid sa bojí o miesta v Airbuse

12.10.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Španielsko chce zvýšiť svoj podiel v európskej skupine leteckej techniky EADS, pretože má obavy z prepúšťania vo výrobcovi lietadiel Airbus. Podľa pozorovateľov by to však nemalo mať taký dosah na Španielsko, ako na skôr na nemecké závody Airbusu.

Španielsko chce zvýšiť svoj podiel v európskej skupine leteckej techniky EADS, pretože má obavy z prepúšťania vo výrobcovi lietadiel Airbus. Hlavná dcérska firma skupiny EADS sa nachádza v kríze a pripravuje reštrukturalizáciu svojich aktivít, vrátane prepúšťania. Podľa pozorovateľov by to však nemalo mať taký dosah na Španielsko, ako skôr na nemecké závody Airbusu. Z 35-tisíc zamestnancov Airbusu je ich v troch španielskych závodoch zamestnaných 3 000 a ďalšie miesta sú u dodávateľov. V Nemecku je však zo 16 závodov Airbusu až desať.
Španielsky minister hospodárstva Pedro Solbes povedal, že chce ochrániť pracovné miesta v Španielsku zvýšením podielu Madridu v EADS. Španielsko má momentálne v skupine 5,4 percenta a zvýšiť ho chce na 10 percent.
Nový šéf Airbusu Louis Gallois v utorok varoval pred tvrdým prepúšťaním. Gallois prevzal funkciu po Christianovi Schreiffovi, ktorý v pondelok po 100 dňoch vo funkcii odstúpil. Akcionári EADS dali najavo, že v prípade úspechu nového vedenia sa budú snažiť zrušiť duálne, francúzsko-nemecké riadenie podniku. Subjekty z oboch krajín majú v EADS po 22,5 percenta.
Airbus sa dostal do krízy pre veľké výrobné ťažkosti ambiciózneho, no z ekonomického hľadiska pochybného projektu obrieho lietadla A380. Dodávky superjumba musel odložiť už o dva roky, kvôli čomu stratí na zisku takmer päť miliárd eur. Navyše, firme sa v ostatnom čase nedarí predávať lietadlá a v konkurenčnom súboji s Boeingom v tomto roku vysoko prehráva. To všetko ho núti k prípravám na razantnú racionalizáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 11:48