StoryEditor

Mobily ohrozujú spamové správy

23.11.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

SMiShing, teda rozosielanie textových správ, ktoré navádzajú používateľov, aby rozposielali svoje osobné údaje alebo navštívili internetové stránky, kde ich počítače môže napadnúť spyware, je podľa spoločnosti LogicaCMG najväčšou hrozbou pre používateľov mobilných sietí. SMiShing neútočí na telefón priamo formou vírusu, ale využitím masívneho rozposielania správ sa snaží využiť nedostatok znalostí používateľov. Medzi posledné útoky patria falošné prihlášky do služieb on-line zoznamovania a pracovné ponuky cez SMS. Tie nabádajú ľudí, aby navštívili falošné stránky, na ktorých môžu službu zrušiť.
"Rozoznaním toho, o akú správu ide, a ignorovaním inštrukcií sa dá hrozba ihneď odvrátiť," upozorňuje riaditeľ telekomunikačných služieb LogicaCMG pre Stredný východ a severnú Afriku Nabil Khalil. Operátor môže tieto správy správnymi sieťovými nástrojmi rozoznať a označiť ich. So SMiShingovou správou potom príde na telefón aj varovanie.
Na osobných počítačoch existuje obdoba SMiShingu pod názvom phishing. Vyžívajú sa pri nej podobné techniky napríklad na získanie údajov o kreditnej karte alebo osobných heslách používateľov.
Medzinárodná IT spoločnosť LogicaCMG so sídlom vo Veľkej Británii vznikla v roku 1969. Dnes zamestnáva približne 40-tisíc ľudí v 41 krajinách sveta. Zákazníci spoločnosti pôsobia najmä v sektoroch telekomunikácií, energetiky a finančných služieb.
LogicaCMG Slovakia má na Slovensku viac ako sto zamestnancov. Ako prvá slovenská firma získala certifikáciu podľa medzinárodných štandardov ISO 9001:2000 a TickIT Issue 5.0.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:58