StoryEditor

Európa chystá boj proti alkoholu

03.10.2006, 00:00
Európska komisia navrhuje zvýšiť spotrebné dane, predaj alkoholu podmieniť koncesiou a označovať fľaše varovnými etiketami. Niektorým slovenským výrobcom alkoholických nápojov jeho snaha prekáža, iní sa nad ňou usmievajú.

BRATISLAVA - Európska komisia sa pustila do boja proti alkoholizmu. Iniciátorom je eurokomisár pre zdravie a ochranu spotrebiteľa Markos Kyprianou z Cypru. Navrhuje zvýšiť spotrebné dane, predaj alkoholu podmieniť koncesiou a označovať fľaše varovnými etiketami. Niektorým slovenským výrobcom alkoholických nápojov jeho snaha prekáža, iní sa nad ňou usmievajú.

Pivári sú proti
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu považuje návrhy na reguláciu spotreby alkoholu za obmedzenie práv spotrebiteľov.
"Hrozí zavedenie reštriktívnej politiky," tvrdí výkonný riaditeľ zruženia Roman Šusták.
Pivovarníci síce uznávajú, že v niektorých častiach Európy existuje problém s alholizmom. "Zákony vytvorené na riešenie problému v jednej krajine však nemusia prospieť inej," upozorňujú.
Regulácia bude mať podľa nich vplyv na trh a obchod s alkoholickými nápojmi. "Následkom môže byť rast čiernych páleníc, pašovanie, kriminalita," hovorí Šusták. Negatívny vplyv môže pocítiť aj maloobchod a reštaurácie.

Skrytá prohibícia?
Iný názor majú liehovarníci. "Ak sa návrhy príjmú, budeme to rešpektovať. Ale považujeme to za zbytočné," konštatuje tajomník Združenia výrobcov liehu a liehovín Július Forsthoffer. Výrobu v liehovaroch to podľa neho neobmedzí. "Kto bude chcieť, ten si alkohol kúpi. Nepovažujem takúto snahu v boji proti alkoholizmu za účinnú," dodáva Forsthoffer.
Svoje si myslí aj o licenciách na predaj. "Je to skrytá forma prohibície, a to nikdy v boji proti alkoholizmu nepomáha. Stačí sa pozrieť na Škandináviu, kde majú obmedzený predaj a ľudia pijú, kde sa len dá," pripomína Forsthoffer.
Slováci vypijú priemerne ročne osem litrov stopercentného alkoholu na hlavu vrátane dojčiat. Je to približne na úrovni krajín, ako je Belgicko, Holandsko či Veľká Británia. O tom, či je to málo, alebo veľa, sa dá polemizovať. Štatistiky však hovoria aj tom, že intenzívni pijani, ktorých je sedem percent, vypijú dve pätiny celej spotreby.

Spotrebné dane
(v Sk/hl)
Alkohol Minimálna sadzba podľa EÚ Slovensko
Pivo 10° 279,64 500
Pivo 12° 335,57 600
Víno tiché 0 0
Šumivé víno 0 2 400
Alkohol 40 % 8 224,7 11 320
Zdroj: hn

Navrhované opatrenia
- mali by vznikať pravidelné správy o alkohole, prístupné širokej verejnosti
- obaly alkoholických nápojov by mali obsahovať etikety s varovaním zdravotníkov
- v súlade s infláciou by sa mali zvyšovať spotrebné dane na alkohol
- v celej Európe by mal byť zavedený systém licencencií na predaj alkoholu
- štáty, ktoré neregulujú počet a sieť predajní s alkoholom, by mali uvažovať nad touto možnosťou
Zdroj: Európska komisia

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 08:48