StoryEditor

Odbory žalujú Siemens

04.04.2007, 00:00

Najväčšia nemecká odborová organizácia IG Metall podala trestné oznámenie na koncern Siemens pre možné zvýhodňovanie malých nezávislých odborov Arbeitsgemeinschaft Unabhängiger Betriebsangehöriger (AUB) a ovplyvňovanie volieb do závodnej rady.
"Máme podozrenie a indície, že Siemens financoval AUB, aby vytvoril akési protiodbory k IG Metall," cituje šéfa IG Metall Jürgena Petersa denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Podľa názoru odborov tým koncern mohol znevýhodňovať ich prácu aj výsledky vo voľbách do závodnej rady. "Pomocou žaloby chceme mať konečne jasno," dodal Peters.
Viceprezident IG Metall Berthold Huber si myslí, že v prípade Siemensu nejde o chyby jednotlivcov, ale pravdepodobne o systematické zvýhodňovanie jednej organizácie. Podľa odborov iba prokuratúra má dostatok prostriedkov, aby dokázala prešetriť rozsah tohto prípadu.
Hovorca norimberskej prokuratúry pre FAZ potvrdil, že preveria podanie IG Metall.
Predseda Predstavenstva Siemensu Klaus Kleinfeld zareagoval na žalobu pokojne. Podľa neho paragraf 119 príslušného zákona sa koncernu netýka. Tento paragraf totiž zakazuje zvýhodňovanie členov závodných rád a jeho porušenie so sebou prináša peňažnú pokutu aj trest odňatia slobody.
Zároveň upozornil, že IG Metall je jediným tarifným partnerom Siemensu. Iba s touto organizáciou možno viesť rokovania o mzdách či pracovnom čase, keďže AUB na to nemá oprávnenie. Navyše z približne 1 500 členov závodných rád v nemeckých podnikoch Siemensu má AUB iba desať percent.
Kleinfeld poukázal aj na to, že keby členovia AUB mali pocit, že odbory nezastupujú ich záujmy, nemali by šancu získať hlasy vo voľbách do závodných rád, píše FAZ.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:37