StoryEditor

Grécku dopravu ochromil štrajk

27.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

V Grécku včera štrajkovalo približne 450-tisíc zamestnancov verejného aj súkromného sektora proti zrušeniu 40-hodinového pracovného týždňa. Reformu Zákonníka práce predložila konzervatívna vláda.
Kvôli štrajku došlo k dopravnému chaosu a k značným dopravným zápcham. Nejazdili autobusy, vlaky a ani aténske metro. Zrušených bolo približne 150 vnútroštátnych letov. Naopak, medzinárodná letecká doprava fungovala bez obmedzenia.
Štrajk zorganizoval najväčší grécky odborový zväz GSEE. Odbory protestujú proti zákonu, ktorý parlamentu predložila konzervatívna vláda. Podľa neho by sa v prípade potreby zvýšil denný pracovný čas na 10 hodín a týždenný na 50 hodín. Zároveň by sa za tieto hodiny navyše neplatili žiadne príplatky. Naopak, pri menšom objeme práce, napríklad v zime, by sa denný pracovný čas znížil na šesť hodín a týždenný na 30 hodín. Vláda považuje túto zmenu zákona za nevyhnutnú, pretože práca v Grécku je v mnohých oblastiach závislá od prílevu turistov v jarných a letných mesiacoch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 14:20