StoryEditor

Obranný veľtrh treba posunúť ďalej

19.05.2005, 00:00
Na budúci rok pripravuje Incheba prvý medzinárodný veľtrh obrannej techniky IDEB v Bratislave. O dôvodoch presunu zbrojárskej výstavy z Trenčína hovorí projektový manažér Incheby Ľubomír Kopecký.

Na budúci rok pripravujete prvý medzinárodný veľtrh obrannej techniky IDEB v Bratislave. Boli ste riaditeľom Výstaviska TMM v Trenčíne a jedným z tvorcov tamojšej medzinárodnej výstavy obrannej techniky IDEE, ktorej sa už uskutočnilo šesť ročníkov. Prechádza s vami táto výstava z Trenčína do Bratislavy?
-- Chceli sme sa dohodnúť s výstaviskom TMM, ale ponuku Incheby neakceptovali. Napriek tomu, že to bola práve Incheba, ktorá ako prvá na Slovensku, ešte pred trenčianskymi podujatiami, zorganizovala veľtrh vojenskej obrannej techniky. Uznávame však dobré výstavy, ktoré sú v Trenčíne, a nemáme záujem ich narúšať.

Prečo potom chcete organizovať zbrojársky veľtrh v Bratislave?
-- Ako jeden z troch tvorcov trenčianskej výstavy IDEE a riaditeľ výstaviska v Trenčíne, ktoré som budoval od roku 1989, môžem povedať, že impulzom pre Inchebu bola brnianska výstava IDET. Vždy som tvrdil, že trenčianske výstavisko má komorný charakter, preto sme aj v roku 1992 ťažko mohli získať napríklad strojársky veľtrh. Trenčianske výstavisko nezodpovedá parametrami na prezentáciu takéhoto typu veľtrhu. V obrannom priemysle pôsobia veľmi bohaté nadnárodné spoločnosti, ktoré majú vysoké požiadavky na služby, ktorým infraštruktúra Trenčína nezodpovedá.

Incheba je na tom lepšie?
-- Incheba má lepšie podmienky, širší prezentačný priestor a väčšie výstavné a parkovacie plochy. Má predpoklady na to, aby výstava získala novú dimenziu. Aj nedávny veľtrh IDET v Brne potvrdil, že takáto výstava musí mať perfektne pripravený odborný program, čo podľa mňa v Trenčíne už stagnovalo. No rozhodujúcim rozmerom, ktorý podnietil zmenu výstaviska, je vstup Slovenska do NATO. Nový program bude reagovať na nový spôsob logistiky. Vytratí sa určitý národný akcent. V tejto oblasti robím od roku 1989 a viem posúdiť zmeny, ku ktorým dochádza v oblasti výstav a veľtrhov. Nemôžeme sa však spoliehať len na lepšiu infraštruktúru Bratislavy a na to, že Incheba má väčšie a lepšie priestory, ale v prvom rade musíme dať výstave nový náboj a nový program.

Ale aj Trenčín, ktorý nesúhlasí s konaním výstavy v Bratislave, plánuje zorganizovať takmer v rovnakom čase siedmy ročník výstavy obrannej techniky IDEE. Ani brniansky IDET nie je ďaleko. Znesie toto odvetvie konkurenciu troch zbrojárskych výstav?
-- Som presvedčený, že bez záštity ministra obrany a bez odborného programu, ktorý pripravujeme so Združením obranného priemyslu, Trenčín výstavu pripravovať nebude. To nie je výstava typu autosalónu, cestovného ruchu alebo stavebníctva, kde na Slovensku prežíva niekoľko výstav.

Trenčín sa chystá o výstavu bojovať...
-- Všetky podporné argumenty pre to, aby veľtrh išiel dopredu, sú na našej strane.

A konkurencia Brna vás nestraší?
-- S Brnom sme si nielen pre výstavu obrannej techniky IDET, ale aj pre ďalšie výstavy dohodli koordináciu, organizujeme ich v dvojročných cykloch, takže jeden rok bude takýto veľtrh v Česku, druhý rok na Slovensku. Musíme reagovať na vývoj v tejto oblasti. Logistické centrá NATO postupne dajú hodnoverné údaje, ako sa budú veľtrhy v budúcnosti konať. Globalizácia sa prejavuje aj vo výstavníctve. IDEB sa zameria najmä na stredoeurópsky región, avšak s celosvetovou pôsobnosťou. Okrem nášho výstavného a kongresového centra, kde pripravíme predvádzací polygón v nových dimenziách, máme v talóne neďaleké vojenské výcvikové priestory vhodné na akčnú prezentáciu funkčných exponátov, a tiež rieku Dunaj.

Čo hovoria na zmenu naši zbrojári?
-- IDEB sa organizuje so súhlasom ministra obrany a pod odbornou gesciou ministra hospodárstva, ministra zahraničných vecí, Združenia obranného priemyslu a Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. Podľa vyjadrení týchto garantov Bratislava najlepšie vyhovuje zámeru výraznejšie dostať do povedomia zahraničných odborníkov produkty slovenských firiem, ktoré sa zaoberajú výrobou obrannej a špeciálnej techniky. Zámerom veľtrhu je na novej kvalitatívnej úrovni účinne podporiť slovenský obranný priemysel a jeho účelné začlenenie do NATO.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:36