StoryEditor

Najlepší zamestnávatelia si svojich ľudí strážia

22.05.2006, 00:00
Súťaž o najlepšieho zamestnávateľa Európy jasne dokázala, že podnikateľsky najúspešnejšie sú firmy s dobre motivovanými zamestnancami.
Zakladateľ inštitútu Great Place to Work Institute Robert Levering sníva o angažovaných zamestnancoch a šéfoch, ktorí svojich zamestnancov riadia individuálne. Inštitút aj v tomto roku vypracoval rebríček stovky najlepších zamestnávateľov a na jeho súťaži sa zúčastnilo viac než tisíc spoločností.

Vypočítavosť môže byť výhodná
Celkovým víťazom sa podľa Financial Times Deutschland stalo grécke zastúpenie amerického koncernu Colgate-Palmolive. Spoločnosť presvedčila predovšetkým programami vzdelávania zamestnancov, nadštandardnými platmi a dvojročnou materskou dovolenkou, ktorá je o deväť mesiacov dlhšia, než požaduje zákon. Okrem toho svojim 271 pracovníkom ponúka možnosť vybaviť čistiareň, bankové a poštové služby či plánovanie dovolenky priamo v budove firmy.
Za takouto starostlivosťou stojí ekonomická vypočítavosť. Štatistika inštitútu dokazuje, že stovka najlepších zamestnávateľov má v boji o talenty v rukách lepšie karty než konkurencia. Počet záujemcov o prácu v týchto firmách každý rok v priemere päťnásobne prevýši aktuálny stav v danej spoločnosti. Najlepším príkladom je francúzske zastúpenie Pepsico: každoročne dostáva až 15-tisíc žiadostí, hoci zamestnáva iba 290 ľudí.

Degradácia ako zámer
Príkladom dobrého zamestnávateľa je dánsky obchodný reťazec Irma, ktorý získal mimoriadne ocenenie za internú komunikáciu. A tá sa začína u šéfa. Alfred Josefsen je pre 1 700 zamestnancov iba Alfred. Pravidelne navštevuje všetkých 70 filiálok a podobné prechádzky sú povinné pre celý manažment.
Navyše, manažéri sú pravidelne na niekoľko dní "zdegradovaní" do funkcie praktikanta a musia pomáhať vo filiálkach. Keďže vedenie tak získava obraz o situácii priamo v teréne, dokáže včas rozpoznať zárodky problémov a okamžite situáciu riešiť. Vedenie povzbudzuje zamestnancov k predkladaniu zlepšovacích návrhov alebo návrhov na riešenie tej-ktorej situácie.
Irma stavil na transparentnosť aj v oblastiach, kde obyčajne vládne politika utajovania. V každom obchode každý deň visia na nástenkách aktualizované údaje o obrate. Týmto spôsobom chce firma vyvolať súťaženie medzi jednotlivými filiálkami.

Investovať do ľudí sa oplatí
Podobnú taktiku zvolili všetky firmy zo stovky najlepších. Každá z nich ponúka svojim zamestnancom možnosť odreagovania, či už sú to masáže tváre, kaderník, kozmetička, umelá horolezecká stena alebo oddychové zóny, napríklad, konzola Xbox patrí k ich štandardnému vybaveniu v európskych zastúpeniach Microsoftu.
Zamestnávatelia ako Pepsico či Colgate vedia, že sa im oplatí investovať do svojich zamestnancov. V prvom rade fluktuácia pracovnej sily dosahuje iba 4,7 percenta a miera zameškaných hodín 2,6 percenta, kým až 90 percent zamestnancov je ochotných pracovať nadčas.
A ich úspešnosť im dáva za pravdu: 93 percent opýtaných zamestnancov je spokojných s prístupnosťou šéfov a 83 percent sa považuje za dobre informovaných. Takýto názor firmám bohato vracia ich investície. Napríklad, Irma je druhý najstarší supermarket sveta a v tomto roku oslavuje svoje 120. výročie.

Ako vzniká rebríček top zamestnávateľov

Na súťaži sa môžu zúčastniť firmy s viac než 50 zamestnancami z pôvodnej európskej pätnástky. Robert Levering a Milton Moskowitz vypracovali štandardné dotazníky pre zamestnancov a manažment. Základom hodnotenia je dôveryhodnosť, rešpekt a čestnosť manažmentu, ako aj tímový duch a angažovanosť zamestnancov. Manažérske dotazníky majú dve časti. Prvá časť je určená na jasné fakty o štruktúre firmy a akcionárov či o odmeňovacom systéme, druhá časť je voľná a firmy v nich môžu predstaviť svoje vzdelávacie programy alebo spôsob komunikácie. Celkové hodnotenie z dvoch tretín tvoria výsledky ankety medzi zamestnancami a z jednej tretiny medzi manažérmi.

Najlepší európski zamestnávatelia

Firma

Krajina

Sektor

Počet

zamestnancov

Bain & Company Veľká Británia Konzultačné služby

348

Cofinimmo Belgicko Financie, poisťovníctvo

100

Colgate Palmolive Grécko Kozmetika, chémia

271

ConSol Sotware Nemecko IT

113

DePuy Írsko Medicínske vybavenie

755

Microsoft osem krajín IT

5 745

Middelfart Sparkasse Dánsko Financie

162

Minervaskolan i Umeå Švédsko Vzdelávanie

76

O2 Nemecko, Írsko Telekomunikácie

6 472

Vitae Holandsko Konzultačné služby

568

Poznámka: Firmy sú zoradené abecedne
Zdroj: Great Place to Work Institute
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 09:11