StoryEditor

Karosa k nám dodala 60 autobusov

16.06.2006, 00:00
Náklady na výmenu vozového parku vyjdú autodopravcu na dvesto miliónov. Každý rok pritom na nafte pri súčasných cenách ušetrí 16 miliónov.

Trenčiansky autodopravca má odvčera šesťdesiat nových autobusov od českého výrobcu Karosa, ktoré nasadil na medzimestskú dopravu. Je to najväčšia obnova vozového parku na Slovensku od roku 2003.
"Napĺňame náš projekt, podľa ktorého v priebehu piatich až šiestich rokov kompletne obnovíme vozový park," povedal Vladimír Podoliak zo žilinskej spoločnosti SIRS, ktorá vlastní 49-percentný podiel v SAD Trenčín.
Podnik kúpil autobusy na splátky od českej Karosy, ktorú vybrali z konkurzu na verejné obstarávanie. Celkové náklady sú asi 400 miliónov korún, pričom na nafte a opravách ročne podnik ušetrí asi šestnásť miliónov. Rozsiahlou obmenou vozového parku výrazne klesol priemerný vek autobusov.
Autodopravca nezaplatil celých štyristo miliónov naraz, ale autobusy kúpil na splátky. Je nová forma lízingu, kde dopravca vlastní autobusy už počas splácania. "K tejto forme nákupu sme mohli pristúpiť aj preto, že kraj si objednal reálne dopravné výkony na rozsah autobusovej dopravy. Dôležité je, že obnova autobusov sa nedotkne cestovného," zdôraznil Podoliak.
Podľa trenčianskeho župana Pavla Sedláčka do konca roka cestovné nechcú zvyšovať. Bude to však závisieť aj od toho, ako dopadne spor krajov s vládou o doplatení peňazí na autobusovú dopravu za vlaňajší rok. "Je nelogické, ak v prímestskej doprave platia podľa zákona zľavy, pričom kraje musia na to hľadať zdroje," dodal Sedláček.
Do konca roka z veľkej časti obnoví vozový park aj SAD Bratislava. "Výraznejšia obnova vozového parku v podnikoch SAD na Slovensku sa začala v roku 2003, keď sa začali privatizovať štátne podniky. Dnes máme dovedna 4 683 autobusov a ich priemerný vek je trinásť rokov," povedal George Trabelssie, šéf Združenia autobusovej dopravy na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:11