StoryEditor

Svet musí znížiť závislosť od ropy

01.12.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Medzinárodná energetická agentúra (IEA) včera vyzvala priemyselné štáty, aby urýchlene znížili svoju závislosť od ropy a správali sa ekologickejšie. Napomôcť by im mala podpora vodíkovej technológie a palivových článkov.
"Vodíková technológia a palivové články potrebujú výrazné technologické objavy, aby boli úspešné na trhu," povedal šéf IEA Claude Mandil. "Potrebujeme obrovské verejné a súkromné investície, taktiež výskumy, aby sme splnili požiadavku budúcich generácií na auto, ktoré by prakticky neprodukovalo výfukové plyny, a tak znížili závislosť od ropy."
Vodík ako zdroj energie sa podľa IEA môže najprv získavať z ropy a uhlia, neskôr pomocou jadrovej energie a obnoviteľných zdrojov energie. V najbližších desaťročiach však treba znížiť náklady na tretinu až desatinu. Náklady na palivové články treba znížiť dokonca na desatinu až päťdesiatinu. Navyše skladovanie a transport vodíka musia zlacnieť a stať sa bezpečnejšími. "Za týchto podmienok by sa mohol do roku 2050 znížiť objem emisií kysličníka uhličitého na polovicu," uvádza sa v správe IEA.
Pri získavaní vodíka z fosílnych palív sa uvoľňuje uhlík. Pri širšom využití vodíka je preto nevyhnutné zachytiť veľký objem kysličníka uhličitého a uskladniť ho. Aj naďalej treba podporovať ešte málo rozvinuté technológie, ako je biologická produkcia vodíka a fotoelektrolýza. "V prípade najlepšieho možného vývoja by sa mohli autá na vodíkové palivové články objaviť na trhu okolo roku 2025 a v roku 2050 by ich podiel mohol predstavovať asi 30 percent," uvádza IEA. "Úspory ropy by zodpovedali 13 percentám celosvetového dopytu po rope."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. máj 2024 07:04