StoryEditor

Dispečeri znova žiadajú hlavu svojho riaditeľa

19.06.2007, 00:00

Ministerstvo dopravy a Združenie riadiacich letovej prevádzky stále nevedia nájsť spoločnú reč. Situácia smeruje tam, kde bola vo februári, keď dispečeri štrajkom odstavili slovenskú oblohu a znemožnili prelety lietadiel ponad naše územie.
"Aj napriek tomu, že audit európskej organizácie pre bezpečnosť letovej prevádzky Eurocontrol jednoznačne poukázal na vážne nedostatky vo vedení podniku a niektoré postupy označil za generujúce neakceptovateľnú úroveň rizika, minister dopravy odmieta vyvodiť personálne dôsledky voči riaditeľovi Letových prevádzkových služieb," tvrdí prezident Združenia riadiacich letovej prevádzky Luboš Laurenčík.
Stanovisko ministerstva dopravy však zostáva nemenné. "Nezávislý audit Eurocontrolu nepreukázal porušenie ani zníženie bezpečnosti -- čo potvrdil aj Victor Aguado, najvyšší predstaviteľ tejto renomovanej agentúry. Na základe výsledkov kontroly bol vypracovaný akčný plán, ktorý Eurocontrol v súčasnosti posudzuje," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva dopravy.
Ministerstvo tak opäť dalo najavo, že s výmenou šéfa Letových prevádzkových služieb Romana Bíra v súčasnosti nepočíta.
Zatiaľ čo dispečeri, ktorí sú od februára v nepretržitej štrajkovej pohotovosti, očakávajú, že iniciatíva ďalších rokovaní vzíde zo strany ministerstva, rezort dopravy chce podľa vyjadrenia jeho hovorcu Mariana Jánošíka najskôr poznať stanovisko Eurocontrolu k vypracovanému akčnému plánu.
Ako pre HN povedal hovorca Združenia riadiacich letovej prevádzky Pavel Bugár, o svojich ďalších krokoch dispečeri rozhodnú v závislosti od vývoja situácie v najbližších dňoch.
Slovensko už má s ich štrajkom svoje skúsenosti. Od 22. februára sa na niekoľko dní zastavili prelety lietadiel naším vzdušným priestorom. Linky boli odklonené do letových koridorov okolitých štátov. Do protestnej akcie sa zapojilo okolo 70 dispečerov. Obsluhované boli len lietadlá štartujúce alebo pristávajúce na slovenských letiskách.
Počas päťdňovej odstávky vzdušného priestoru pre prelety civilných lietadiel boli pohyby obmedzené najprv na 20 preletov za hodinu, neskôr úplne zrušené. Počas normálnych dní ponad Slovensko preletí tisíc lietadiel denne. Každý deň štrajku sme tak prichádzali zhruba o dva milióny korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 23:46