StoryEditor

Európa čaká na boom obnoviteľnej energie

20.07.2007, 00:00

Odpady v podobe emisií vypúšťaných do ovzdušia by sa mohli zavedením nových systémov začať znižovať spoločne so spotrebou energie. Krajiny EÚ sa zaviazali, že do roku 2020 budú vyrábať takmer pätinu energie z obnoviteľných zdrojov a z desiatich percent využívať biopalivá v doprave.
Na Slovensku by sa tieto ciele mohli dosiahnuť dotáciami a výhodnými úvermi na energeticky úsporné zariadenia, ktorých zavedenie do domácností podporuje Európska banka pre obnovu a rozvoj v spolupráci so štyrmi slovenskými bankami.
Nákup solárnych systémov a kotlov na biomasu plánuje od nového roka dotovať aj štát. Schvaľovanie úverov sa bude realizovať na základe energetického auditu a závisieť teda od dosiahnutých úspor. Majiteľom bytov či stredných firiem by mali s projektmi pomôcť odborníci.
Slovensko je spomedzi krajín V4 vhodným kandidátom aj na zavedenie slnečných kolektorov. Podľa interaktívnej mapy Európskej komisie sme na 16. mieste medzi 25 krajinami EÚ a druhí medzi štyrmi susednými. Najdynamickejší rozvoj systémov slnečnej energie je v Nemecku, ktoré zo slnka získava výkon osemsto megawattov.
Nemecko je zároveň krajinou pôvodu systémov spoločnosti Vaillant Group, ktorá sa zaoberá vývojom technológií na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. U nás Vaillant otvorila sieť stredísk, ktoré majú poskytovať služby a poradenstvo pri zavádzaní energeticky efektívnych systémov.
Podľa inštitútu Joint Research Centre od roku 2000 vzrástla spotreba elektriny takmer o 11 percent, pričom výmenou súčasných elektrických spotrebičov za šetrnejšie možno znížiť spotrebu zhruba o 20 percent. To pre každú domácnosť ročne predstavuje približne 800 kWh. Neprajnými faktormi sú zvýšený počet kombinovaných spotrebičov a všeobecný nárast rodinných domov a väčších bytov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:04