StoryEditor

Koruna výmene dividend odolala

04.07.2007, 00:00
Koruna odolala hromadným výpredajom. Zahraniční akcionári veľkých podnikov v uplynulých týždňoch dostávali na svoje účty miliardy korún z dividend, ktoré postupne menili za stámilióny eur alebo dolárov.

Kurz napriek tomu zostal relatívne stabilný, v súčasnosti je koruna dokonca na jednej z historicky najsilnejších úrovní.
Okrem čoraz výkonnejšej ekonomiky mohol k stabilite kurzu prispieť fakt, že podnik so suverénne najvyššími dividendami - Slovenský plynárenský priemysel - presný dátum ich vyplatenia svojim zahraničným akcionárom E.ON Ruhrgas a Gaz de France nezverejnil. Jedinou známou informáciou, ktorú plynárne poskytli je, že dividendy budú vyplatené slovenským a zahraničným akcionárom v dvoch tranžiach, a to v priebehu tohto roka.

Kurz je dôležitý
"Snahou každej spoločnosti je urobiť čo najvýhodnejšiu konverziu, respektíve výmenu korún za cudziu menu, a tak za nezverejnením presného dátumu vyplatenia dividend možno vidieť snahu spoločnosti o to, aby vyplatenie dividend nemalo výraznejší vplyv na kurz koruny," vysvetľuje ekonomická analytička Poštovej banky Eva Sárazová.
Taktiež je možné, že potrebné konverzie už boli vykonané predtým, a to "na lepších alebo podobných úrovniach kurzov ako sú tie súčasné", dodáva. Aj keď vo všeobecnosti podľa nej odlev dividend slovenských firiem ich zahraničným akcionárom možno považovať za jeden z faktorov, ktorý za určitých okolností môže oslabiť korunu.

Polepšil si aj štát
Miliardové dividendy netiekli len na účty zahraničným investorom, ale oproti minulému roku si výrazne polepšil aj štátny Fond národného majetku. V roku 2006 pritieklo z firiem na jeho konto 13,6 miliardy korún, pričom tento rok bude suma ním inkasovaných dividend o niekoľko miliárd vyššia.
Len 51-percentný podiel v SPP zaisťuje fondu príjmy vo výške 12,24 miliardy korún. Vyše 1,4 miliardy vyplatila do konca júna tohto roka FNM vo forme dividend Západoslovenská energetika, jednu miliardu korún dostane najneskôr do 12. júla od Východoslovenskej energetiky a ďalších takmer 900 miliónov získa rovnakou cestou od Stredoslovenskej energetiky.
Spolu s dividendami Slovak Telekomu, o ktoré sa fond delí s ministerstvom dopravy, tak na jeho účet pribudne takmer 16 miliárd korún.
Dividendy z veľkých energetických spoločností v tomto roku pri vykázaní čistého zisku 1,4 miliardy korún nevyplácajú Slovenské elektrárne. Dividendy vo výške 525 miliónov eur ohlásila počas dvoch posledných rokov oceliarska spoločnosť U.S. Steel Košice.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:42