StoryEditor

Poórove strojárne prenikajú na západ

12.08.2008, 00:00

O slovenské strojárstvo má čoraz väčší záujem zahraničná klientela. Podľa lídra trhu v oblasti železničného opravárenstva spoločnosti podnikateľa Vladimíra Poóra ŽOS Trnava pribúda zákaziek zo stredo- a západoeurópskeho trhu. Týmto smerom sa plánujú ďalej rozširovať aj výroba a opravy najmä nákladných vozňov.
Zahraničné spoločnosti sú totiž zaujímavým partnerom aj pre ŽOS Trnava. "Naďalej sa zaujímame o tendre z oblasti opráv alebo výroby koľajových vozidiel. Do tejto oblasti patria výkony pre zákazníkov Deutsche Bahn, ÖBB alebo Českých dráh," tvrdí Jaroslav Stríž, z marketingu ŽOS-ky.
Dodáva, že práve oblasť opráv je perspektívnou pre spoločnosť aj v tomto roku. Napriek zákazkám tradičných obchodných partnerov zo Slovenska, ako je železničná spoločnosť Cargo Slovakia, prím začína preberať zahraničie. "Vlaňajšok bol charakteristickým zvýšeným dopytom v porovnaní s našimi kapacitami. Oproti roku 2006 výroba vzrástla o 20 percent," naznačuje trend v Trnave Stríž. Revízie zahraničných vozňov vlani tvorili necelú polovicu z celkových opráv.

Zmena v rebríčkoch opravovní pritom nastala práve na postoch zahraničnej klientely. Minulý rok zákazkami dominovala francúzska firma Nacco Rail, tá rok predtým tvorila štvrtinový podiel zahraničných objednávok. "Významnými zákazníkmi zostávajú spoločnosti ÖBB, AAE." Zaradila sa k nim aj spoločnosť Čechofracht. Tá má byť podľa ŽOS-ky najnovším klientom, pre ktorého sa rezervujú tento rok aj výrobné kapacity. Už v prvom polroku trnavský závod realizoval pre Čechov opravy 352 vozňov.
Potenciál ŽOS Trnava oceňujú popri českých susedoch najmä Nemci a Francúzi. Vlani spoločnosť predĺžila zmluvy o dodávaní pre tamojší koncern Deutsche Bahn. "Investície do železničného opravárenstva sú vysoké a majú dlhú návratnosť," uzatvára Stríž.

Zahraničná klientela ŽOS Trnava
Nacco (Francúzsko)
ÖBB (Rakúsko)
Deutsche Bahn (Nemecko)
AAE (Švajčiarsko)
GATX (USA)
VTG (Nemecko - Rakúsko)
Ermewa (Švajčiarsko - Francúzsko)
Manitowoc (USA - Francúzsko)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:02