StoryEditor

Velux investuje dve a pol miliardy

18.10.2007, 00:00
Slovensko získalo ďalšiu miliardovú investíciu. Tentoraz sa však netýka automobilového ani elektrotechnického priemyslu, ale produkcie stavebných materiálov.

Dánsky koncern Velux, ktorý patrí k najväčším svetovým výrobcom strešných okien, sa rozhodol postaviť nový výrobno-montážny závod v Partizánskom.
Projekt je rozdelený do dvoch etáp. V prvej koncern plánuje investovať do výstavby a nákupu technológií takmer 1,3 miliardy korún a vytvoriť 300 pracovných miest. Neskôr by malo prísť na rad rozšírenie produkčných kapacít a výstavba nových objektov. Tie si vyžiadajú 1,2 miliardy korún a umožnia zamestnať ďalších 200 ľudí.
Podľa štatutárneho zástupcu investora Jorgena M. Laursena má Velux podobné výrobné základne aj na maďarskom a poľskom trhu.
Na Slovensku bude koncern vyrábať strešné okná s dreveným jadrom obaleným polyuretánom. V priemyselnom parku na okraji Partizánskeho si Dáni už prenajali 20 hektárov pozemkov.
So samotnou výstavbou sa má začať na jar budúceho roka. Prvé finálne výrobky budú z Partizánskeho prúdiť od začiatku roku 2009. Výrobná kapacita je dimenzovaná na tisíc okien denne. V druhej fáze sa má zvýšiť o ďalších 800 kusov.
Firma Velux vznikla v roku 1941, keď jej zakladateľ Villun Kann Rasmussen skonštruoval prvé strešné okno. Podnik, ktorý zo začiatku pôsobil iba na škandinávskom trhu, je jednou z najsilnejších značiek v celosvetovom sektore stavebných materiálov. Koncern má závody v desiatich a obchodné zastúpenie takmer v štyridsiatich krajinách sveta.
Jednotlivé prevádzky zamestnávajú celkovo 9 500 zamestnancov. Strešné okná a doplnky predáva od roku 1993 aj na slovenskom trhu. Velux je súčasťou priemyselnej skupiny VKR Holding, ktorá vlani dosiahla obrat 2,2 miliardy eur a zisk po zdanení 249 miliónov eur.
V biznise s oknami pribudnú na Slovensku v dohľadnom čase aj ďalšie významné investície. Nemecká skupina Gretsch-Unitas postaví v priemyselnom parku Nitra-Sever závod na výrobu okenných a dverových kovaní. Projekt si vyžiada celkové náklady približne 400 miliónov korún a vytvorí pracovné miesta pre 150 zamestnancov.
Najväčším slovenským výrobcom okien je v súčasnosti Incon z Prievidze, ktorý vlani dosiahol obrat 543 miliónov korún. Podnik vyrobil 100-tisíc okien, čo predstavuje medziročný nárast o 25 percent. Firma investovala do inovácií a rozšírenia výrobno-skladových kapacít takmer 70 miliónov korún. V tomto roku plánuje vyrobiť približne 120-tisíc okien.
Dôležitým hráčom v odvetví sú Novácke chemické závody, ktoré vyrábajú PVC profily používané na produkciu finálnych plastových okien a dverí.


Jozef Konkoly: Priemyselný park je prostriedok, nie cieľ 

Pri neznámej obci na hraniciach s Maďarskom vybudoval najznámejší a jeden z najväčších slovenských priemyselných parkov. Dnes v ňom pôsobí, alebo sa chystá podnikať, pätnásť firiem, prevažne zo zahraničia. Ďalších deväť investorov má o park vážny záujem. "Vládnu investičnú agentúru Sario treba zrušiť," hovorí starosta Kechnecu Jozef Konkoly. 

Pokračovanie článku >>

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 20:06