StoryEditor

Rastie podiel finálnych produktov

16.01.2003, 23:00

Slovenský líder v produkcii plastových obalových materiálov a zároveň ich významný výrobca aj v rámci stredoeurópskeho regiónu, spoločnosť Chemosvit, a. s., Svit, dosiahol za jedenásť mesiacov uplynulého roka tržby 3,253 mil. Sk a hospodársky výsledok 170,9 mil. Sk. Zisk po zdanení by mal predstavovať asi 90 mil. Sk. Informoval o tom finančný riaditeľ a podpredseda predstavenstva spoločnosti Vladimír Balog.

DOSAH CIEN ENERGIÍ

Podľa jeho slov Chemosvit zaznamenal vo všetkých významných hospodárskych ukazovateľoch medziročný nárast, vrátane pridanej hodnoty a priemerného zárobku. Ten stúpol na 17 845 Sk mesačne. Podnik splnil hlavné ciele podnikateľského zámeru, predovšetkým znížil zadlženosť, udržal trend predaja na hlavných teritóriách, zvýšil objem tržieb a dokázal ušetriť na materiálových a energetických nákladoch. V minulom roku investoval 200 mil. Sk do nového potlačového stroja, modernizácie prípravy tlače a informačného systému. Od privatizácie v roku 1994 Chemosvit už investoval do vývoja tlače a výrobnej technológie okolo 4 mld. Sk.
Finančný riaditeľ považuje za najdôležitejšiu úlohu tohtoročného podnikateľského plánu utlmiť dosahy nárastu cien energií a ropy na ekonomiku firmy. "Chceli by sme to docieliť modernizáciou energetického hospodárstva, ale aj brzdením rastu miezd, celkovou racionalizáciou a zvýšením produkcie. Budeme sa usilovať o posilnenie pozícií na ruskom trhu a zníženie bankových úverov," naznačil hlavné priority podniku na tento rok.

FINÁLNE VÝROBKY

Chemosvit vlani vyviezol takmer 74 % produkcie, pričom najväčšia časť smerovala do ČR (23,9 %), Poľska (13 %) a Ruskej federácie (12,4 %). Export do krajín EÚ dosiahol asi 9 %. Vedenie podniku si stanovilo za cieľ zvýšiť vývoz do EÚ na 10 až 12 %. Predseda predstavenstva označil za pozitívne, že Chemosvit sa presadzuje na vyspelých trhoch už aj s finálne zušľachtenými fóliami.
Skupina Chemosvit pozostáva zo 14 dcérskych spoločností a 6 spoločných podnikov. Ťažiskovou výrobou, ktorá tvorí vyše 70 % obratu firmy, je produkcia polypropylénových a polyetylénových fólií pre potravinársky priemysel. Skupina zamestnáva vyše 4 tis. osôb, z toho materská spoločnosť 1 450 pracovníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 14:39