StoryEditor

Yahoo! údajne uvažuje o spojení s Google

04.02.2008, 23:00
Internetová spoločnosť Yahoo! začala po ponuke Microsoftu ako alternatívnu možnosť zvažovať prípadné spojenie so súčasnou jednotkou na trhu Google, citovala zdroje blízke firme agentúra Reuters.

Práve v snahe konkurovať spoločnosti Google podal Microsoft v piatok ponuku na kúpu Yahoo! za takmer 45 miliárd dolárov. Podľa spomínaných zdrojov je však táto ponuka nízka. Najnovšie však vedenie Yahoo! údajne zvažuje, že obnoví rokovania, ktoré viedlo s Googlom pred pár mesiacmi o aliancii.
Google sa plány Microsoftu nepáčia
Google, napriek tomu, že viacerí analytici tvrdili, že sa spojenia Yahoo! a Microsoftu prinajmenšom v oblasti vyhľadávania nemusí obávať, nezareagovala na ponuku priaznivo. Protimonopolné úrady aj vyzvala, aby prevzatie Yahoo! Microsoftom neumožnili. Podľa Google by spojenie poškodilo súčasnú otvorenú konkurenciu na trhu internetu, ktorá už desať rokov umožňuje v tejto oblasti inovácie. "Nie je možné, že by tieto dve firmy po spojení nemohli zneužiť výhody monopolu na softvér pre osobné počítače, aby neférovo obmedzili rovnaký prístup používateľov ku konkurenčným poskytovateľom elektronickej pošty, internetovej komunikácie v reálnom čase a webových služieb?," opýtal sa rétoricky viceprezident Google David Drummond.
Spojenie on-line vyhľadávačov neprejde
Podľa viacerých analytikov však skôr prejde spojenie Microsoftu s Yahoo! než dvoch internetových spoločností. Spojenie jednotky a dvojky na trhu on-line vyhľadávania, ktoré by spolu potom ovládli až 94 percent trhu, protimonopolné úrady v žiadnom prípade nepovolia. Ani v Spojených štátoch, ani v Európskej únii.
Firmu Yahoo! podľa ďalšieho zdroja kontaktovali viaceré firmy z médií, technologického sektora, telekomunikácií aj financií, o žiadnej alternatívnej ponuke sa však nevie. Ako informovala BBC, ako o ďalších možných kupcoch sa hovorí o News Corporation austrálskeho mediálneho magnáta Ruperta Murdocha, AT&T, Comcast, Viacom či Time Warner. Viaceré americké denníky však pripomínajú, že zatiaľ ani jedna z týchto spoločností ponuku nepodala a ani sa nezdá, že by na nejakej začali pracovať.
Vydieranie zo strany Yahoo?
Navyše, niektorí analytici sa domnievajú, že Yahoo! sa informáciou o rokovaní v Googlom a prípadnej aliancii snaží iba zvýšiť svoju cenu. Už krátko po ponuke mnohí predpokladali, že Yahoo! môže požadovať viac, pretože po oznámení ponuky v hodnote 31 dolárov za akciu Yahoo! vyleteli ceny akcií firmy o 62 percent. To je najvyššia hodnota za ostatných päť rokov.
Ekonómovia sú presvedčení, že Yahoo! ani veľmi nemá na výber. Google je jediný, ktorý by finančne mohol konkurovať ponuke Microsoftu, pritom však je takmer isté, že regulačné orgány skôr nechajú prejsť spojenie Yahoo! s Microsoftom než s Googlom. Že sa Microsoft nedá vytlačiť z boja ľahko, potvrdzuje fakt, že na kúpu internetového vyhľadávača si je podľa vlastných informácií ochotný požičať. To by bolo prvýkrát v histórii firmy. Ako včera na konferencii v Seattli povedal investorom finančný riaditeľ Microsoftu Chris Liddell, väčšinu z ponuky sú schopní financovať v hotovosti, ktorú firma má. "Nie je však vylúčené, že si nakoniec prvýkrát aj požičiame," dodal Liddell, podľa ktorého by sa akvizícia mohla uzatvoriť do konca roka.
Microsoft sa vraj pomstí na predstavenstve
Prípadné problémy zo strany Yahoo! by však firmu mohli vyjsť draho. Podľa Bloombergu, ktorý sa odvolal na informácie z londýnskych Times, by Microsoft mohol robiť všetko pre to, aby vymenil jeho predstavenstvo, ak by firma ponuku neprijala. Times citovali zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, že Microsoft má ako akcionár právo na nominovanie vlastných kandidátov do Predstavenstva, ktorí by tak vymenili súčasných členov. Hovorca Microsoftu Frank Shaw, ako aj hovorkyňa Yahoo! Diana Wongová, sa k tomu odmietli vyjadriť. Okrem toho aj investori Yahoo! by podľa Bloombergu radšej zvolili spojenie s Microsoftom a uprednostnili by ho aj pred hľadaním nejakej samostatnej cesty smerom k oživeniu firmy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:32