StoryEditor

Sklady nahradia centrami

21.06.2007, 00:00

Do konca budúceho roka plánuje COOP Jednota Slovensko nahradiť 18 veľkoobchodných skladov, z ktorých v súčasnosti zásobuje sieť vyše 2 400 predajní siedmimi alebo ôsmimi vzájomne zasieťovanými distribučnými centrami. Na túto radikálnu zmenu bude musieť domáci obchodný systém vyčleniť stovky miliónov korún.
Podľa predsedu predstavenstva COOP Jednota Slovensko Gabriela Csollára niektoré sklady, ktoré zabezpečujú distribúciu tovaru, neminie spájanie, iné zase rušenie. Sklady v oblasti Trnavy, Levíc, Krupiny, Liptovského Mikuláša a Trebišova totiž už čiastočne spĺňajú požiadavky, ktoré družstvá na distribučné centrá budúcnosti majú. Niektoré ich funkcie však ešte bude treba dobudovať.
Postavia nové centrá
COOP Jednota Slovensko stavilo aj na výstavbu nových distribučných centier. Výstavba centra v Dunajskej Strede sa už rozbehla, projekty nových distribučných centier v regióne Žiliny a širšom okolí Prešova obchodný systém momentálne pripravuje.
Generálny riaditeľ sekcie obchodu COOP Jednota Slovensko Vladimír Švarc uviedol, že výstavba nového distribučného centra, ktoré má plochu 10-tisíc štvorcových metrov, vyjde asi na 250 miliónov korún. Prebudovanie fungujúceho skladu na distribučné centrum si vyžiada nižšie investície. Obchodný systém však zatiaľ nedokáže vyčísliť celkové náklady, s ktorými musia družstvá počítať pri snahe dosiahnuť sofistikovanejšiu úroveň svojej logistiky.
Efektívnejšia distribúcia
Ľubomír Drahovský z agentúry pre prieskum trhu Terno je presvedčený o tom, že družstvá majú na zefektívňovanie svojej distribúcie najvyšší čas. Podľa neho sa obchod spotrebných družstiev môže pochváliť veľmi dobre zvládnutým centralizovaným nákupom, ale v skladoch sa zväčša efektívna väzba na maloobchod končila.
Analytik obchodu vidí za zmenami v spôsobe distribúcie aj väčší príklon obyvateľstva, a tým aj obchodu k čerstvým potravinám. "Družstvá si uvedomili, že stúpa počet výrobkov pod privátnou značkou i položiek čerstvých potravín. Pomaly vytláčajú dehydrované potraviny, ktoré nie sú až také náročné na efektívnosť logistiky a distribúcie," vraví Drahovský.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:33