StoryEditor

Microsoft a Yahoo! údajne rokovali

16.03.2008, 23:00

Predstavitelia najväčšieho svetového výrobcu softvéru Microsoft a internetovej spoločnosti Yahoo! sa minulý týždeň stretli, aby rokovali o ponuke na prevzatie, ktorú softvérový gigant podal koncom januára. V piatok o tom informoval americký denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje blízke situácii.
Ide tak o prvé stretnutie, odkedy Microsoft podal nevyžiadanú ponuku na prevzatie firmy Yahoo! za takmer 42 miliárd dolárov. Tento návrh však internetová spoločnosť odmietla s odôvodnením, že cena je neadekvátna.
Zámerom minulotýždňového stretnutia nebolo vyjednávať o cene, keďže na ňom neboli prítomní žiadni bankári. Cieľom rokovania bola prezentácia Microsoftu, akú má víziu spoločného podniku, pričom predstavitelia Yahoo! prevažne len počúvali. Hovorcovia oboch spoločností túto informáciu odmietli komentovať.
Microsoft svoju ponuku na prevzatie podal 31. januára. Jej hodnota pôvodne predstavovala 44,6 miliardy dolárov, čiže 31 dolárov za jednu akciu Yahoo!, čo predstavovalo 62-percentnú prémiu k vtedajšej trhovej cene akcií internetovej spoločnosti. Polovicu sumy mal Microsoft vyplatiť v hotovosti a druhú polovicu v akciách, avšak akcie softvérového giganta sa odvtedy oslabovali, takže konečná suma v súčasnosti predstavuje necelých 42 miliárd dolárov. Yahoo! túto ponuku 11. februára odmietol pre príliš nízku cenu.
Ak by sa akvizícia dvoch spoločností uskutočnila, z Microsoftu by sa stala najväčšia firma v oblasti informačných technológií. Dokonca by sa v oblasti internetového vyhľadávania a inzercie stala nebezpečným rivalom súčasného lídra Google. Ten má nateraz až 77 percent trhu, zatiaľ čo Yahoo! len 16 a Microsoft ani nie štyri percentá. Yahoo! by pritom dala prednosť spojeniu s Google, no už skôr sa objavili názory, že spojenie dvoch internetových spoločností, ktoré by ovládli 94-percent trhu v Európskej komisii, ani v USA neprešlo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:27