StoryEditor

Zlý rok jedného mečiarovského "bieleho koňa"

30.12.2001, 23:00

Hospodárske noviny 2. novembra uverejnili analýzu Ako sa Elektrosvit rozplynul v politickej privatizácii. Z článku vyplynulo, že pôvodný privatizátor novozámockého Elektrosvitu, spoločnosť Elsvit, priviedol firmu do konkurzu a namiesto splácania dlžôb FNM (38,7 mil. Sk) svoj majetok presunul do Nového Elektrosvitu. Kľúčovú úlohu pri špekulatívnom presune majetku zohrala spoločnosť Unico Trade, s. r. o. Má jediného majiteľa a spoločníka JUDr. Milana Španíra -- niekdajšieho redaktora denníkov Slovenskej republiky a Nového dňa, vydávaných HZDS. Úzka väzba s HZDS mohla súvisieť s tým, že získal 34 % v spoločnosti privatizujúcej Elektrosvit.
M. Španír sa bránil. Plnú moc na podnikanie Unico Trade dal údajne trom tichým spoločníkom a netušil, ako na jeho účet podnikali, robil teda "bieleho koňa". V ohlase, ktorý uverejnili HN 21. novembra trvrdil, že "peniaze v jeho mene zhŕňali iní" a súčasne vyslovil verejný prísľub: "Ak niekto na Slovensku a za jeho hranicami predloží relevantný dôkaz, že od vzniku firmy Unico Trade až do vyjdenia článku, som vďaka ,špekuláciám" okolo elektrosvitov mal z toho nejaký finančne vyjadriteľný osoh, s výnimkou zanedbateľnej odmeny za dve či tri zasadania dozornej rady Elsvitu, venujem mu tisícnásobok zistenej sumy."
Stalo sa. Predseda Predstavenstva Elektrosvitu Svatobořice, a. s., Imrich Mészáros vzal jeho slová vážne a hlási sa o 100 mil. korún. Je to tisícnásobok sumy, ktorú pred rokom vyfakturoval M. Španír tejto spoločnosti za "sprostredkovanie reklamy". Faktúru na 100-tis. Sk za spoločnosť Unico Trade vystavil podľa I. Mészárosa M. Španír neoprávnene "za článok A predsa žijú, uverejnený 11. septembra 2000 v denníku Nový deň, ale autorom bol Ján Greš. Na naše osobné pripomienky M. Španír nereagoval," dáva I. Mészáros na vedomie HN spolu s fotokópiou príkazu banke, aby sumu uhradila i výpisom z účtu, že sa tak 20. decembra 2000 stalo.
S Milanom Španírom sa život od prípravy článku v HN nemazná. Už 21. októbra tichí spoločníci vo firme Unico Trade -- Mgr. Jozef Šutka, Ing. Karol Šátek a JUDr. Peter Rajňák -- ho vyzvali a násilím sa ho pokúšali donútiť, aby im vydal pečiatku a všetky dokumenty a úkony vykonával iba s ich písomným súhlasom (hoci je podľa Obchodného registra stále jediným spoločníkom).
Mesiac po tom ho vraj opili a dali mu podpísať zápisnicu z údajného valného zhromaždenia Unico Trade a zmluvu, že firmu predal synovi "tichého spoločníka" Martinovi Šutkovi za 100-tisíc korún. Šutka potom M. Španírovi 26. novembra podpísal vyhlásenie, že mu peniaze uvedené v zmluve nedal, na druhý deň ho však odvolal s tým, že ho podpisoval iba "pro forma" -- kvôli Španírovej rodine, aby si myslela, že peniaze naozaj nedostal. M. Šutka teraz tvrdí, že peniaze odovzdal M. Španírovi pred svedkami, vyhlasuje sa za jediného spoločníka firmy Unico Trade. A M. Španír posiela trestné oznámenia na políciu, krajskému súdu návrh na predbežné opatrenie a žalobu o neplatnosť údajných valných zhromaždení jeho spoločnosti a má strach, čo bude ďalej, lebo sa mu vyhrážajú...
Takýto osud má prípad, ktorého korene sú v politickej privatizácii z roku 1995 -- keď sa tichí spoločníci rozkmotria a začnú kričať.

Citát:
Stalo sa. Predseda Predstavenstva Elektrosvitu Svatobořice vzal slová M. Španíra vážne a hlási sa o 100 mil. korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 01:27