StoryEditor

Firmy zhoršili svoju platobnú disciplínu

29.11.2007, 23:00
Od polovice minulého roka sa platobná morálka slovenských firiem zhoršuje. Slovensko pritom patrilo k lídrom v spoľahlivosti pri dodržiavaní termínov splatnosti faktúr.

Viac svetla do príčin, ktoré tento zvrat spôsobili, by mohlo priniesť zaradenie Slovenska do pravidelného výskumu Payment Morale holandskej poisťovne pohľadávok Atradius a Financial Times Deutschland už začiatkom budúceho roka.
Hoci výskum zahŕňa šesť západoeurópskych krajín, má význam aj pre slovenské firmy. Práve do týchto oblastí totiž smeruje prevažná časť nášho exportu. Slovensko je po Estónsku druhou najotvorenejšou ekonomikou medzi novými členskými krajinami Európskej únie. Zahraničný obchod sa na tvorbe hrubého domáceho produktu vlani podieľal viac ako 60 percentami.
Do krajín únie smeruje viac ako 85 percent slovenského vývozu. Preto je dobré, keď exportéri vedia, s čím môžu v tej-ktorej krajine počítať. Najmä, kedy dostanú za svoj tovar zaplatené. Čas od vystavenia faktúry po okamih jej splatnosti totiž môže byť dosť dlhý a vymáhanie peňazí zložité. "Závery štúdie môžu významne uľahčiť vyhodnotenie hroziacich rizík v súvislosti s obchodovaním so zahraničným partnerom," vysvetľuje riaditeľ poisťovne Atradius pre Slovensko Tomáš Mezírka.
Z výsledkov najnovšej, v poradí už tretej analýzy platobnej morálky šiestich európskych krajín - Belgicka, Nemecka, Francúzska, Veľkej Británie, Talianska a Holandska - napríklad vyplynulo, že nemecké firmy hodnotia platobnú morálku zahraničných partnerov najhoršie, 40 percent ju posudzuje ako priemernú alebo zlú. Je to o 20 percent viac ako pred rokom. Pritom však práve v Nemecku sa často možno stretnúť s postojom, že ak sa má zaplatiť firme smerom na východ od hraníc, platba môže počkať.
Samotní Briti hodnotia vlastnú platobnú morálku veľmi dobre, rovnako sú spokojní aj so svojimi zahraničnými partnermi. No horšia je ich disciplína, keď sami majú platiť do zahraničia. V lehote splatnosti sa zhoršili o týždeň. Zahraničným dodávateľom zaplatia v priemere po 57 dňoch. Rekordérmi sú Taliani, faktúru vystavia so splatnosťou 81 dní, obvykle ju zaplatia zhruba po 66 dňoch.
Hoci prieskum zahŕňa šesť európskych krajín, sú v ňom aj informácie o iných štátoch či regiónoch, predovšetkým tých, s ktorými sa najviac obchoduje. Preto sa z neho možno dozvedieť, že v napríklad Ázii a Tichomorí vám faktúru zaplatia po 39 dňoch, v Severnej Amerike po 54 dňoch. Hoci by sa mohlo zdať, že väčšia vzdialenosť zvyšuje riziko dlhšieho čakania na peniaze, podľa Mezírku to tak nie je. "Čo sa dohodne, to platí. Najmä v Japonsku."
Dokonca sa mení aj mýtus o Rusku. Platobná disciplína je tam veľmi dobrá. "Jediným rizikom je veľmi dobre pripravený podvod," upozorňuje ďalej Mezírka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 04:11