StoryEditor

Transpetrol zmenil pozadie

16.08.2007, 00:00
Balík 49 percent akcií Transpetrolu sprivatizovaný pred piatimi rokmi získala pod kontrolu spoločnosť Pronefťstroj. Tá včera na moskovskej aukcii vydražila holandskú firmu Yukos Finance B.V., v ktorej portfóliu sú aj akcie správcu slovenskej časti ropovodu Družba.

Súperom Pronefťstroja na dražbe bola len jediná spoločnosť, a to ďalšia ruská firma Versar. K vyvolávacej cene 7,6 miliardy rubľov (7,33 mld. Sk) zástupcovia obidvoch spoločností prihadzovali po 40 miliónov. V šiestich krokoch sa tak cena vyšplhala cez 7,8 miliardy rubľov (7,52 mld. Sk).
Podiel v Transpetrole je najvýznamnejším aktívom Yukosu Finance B.V. Okrem neho leží na účtoch spoločnosti zhruba 1,5 miliardy dolárov za vlaňajší predaj litovskej rafinérie Mažeiku Nafta poľskej petrochemickej skupine PKN Orlen. Peniaze sú zmrazené a čakajú na uspokojenie veriteľov skrachovaného Jukosu.
Objavili sa informácie, že za Pronefťstrojom stojí Rosnefť. Tento ruský ropný koncern pod kontrolou Kremľa v minulosti v aukciách kúpil väčšinu aktív zbankrotovaného kolosu Jukos. Na dražbách aktív mu zväčša iné spoločnosti len sekundovali, aby dotvorili imidž verejných aukcií.
V pozícii sekundanta na včerajšej dražbe Yukosu Finance B.V. vrátane jeho 49 percent akcií Transpetrolu mala byť podľa viacerých zdrojov práve neúspešná firma Versar. Tá sa v minulosti bez úspechu zúčastnila na viacerých dražbách aktív Jukosu, ktoré skôr či neskôr skončili pod kontrolou Rosnefti.
S Rosnefťou sa spája aj meno víťaza včerajšej aukcie, ktorého donedávna priamo vlastnila, ale neskôr ho predala. Oficiálnym majiteľom Pronefťstroja je dnes firma Monte Valle. Tá včera priznala, že podnik od Rosnefti kúpila špeciálne kvôli účasti na dražbe Yukosu Finance B.V.
Na dražbe sa nezúčastnili zástupcovia Slovenska ani Slovnaftu, ktorí v minulosti viackrát deklarovali, že by Transpetrol chceli. Ruský fond federálneho majetku totiž dražil celú firmu Yukos Finance B.V., teda okrem Transpetrolu, aj s inými jej aktívami a s peniazmi za litovskú rafinériu Mažeiku Nafta na účtoch.
Prípadných uchádzačov tiež odrádzal v Holandsku prebiehajúci súdny spor o právoplatnosť krokov likvidátora Jukosu Eduarda Rebguna pri získavaní kontroly na Yukosom Finance B.V. Hovorkyňa tejto firmy obhajujúca záujmy Rebgunom odvolaných manažérov Claire Davidsonová označila dražbu s dvomi uchádzačmi a dvestomiliónovým zvýšením ceny za frašku a jej priebeh považuje za zinscenovaný.
Rosnefť už ovládla väčšinu aktív zbankrotovaného Jukosu, ktorého bývalý majiteľ Michail Chodorkovskij si odpykáva trest za údajné krátenie dane v gulagu na Sibíri. Chodorkovskij svojho času otvorene vystupoval proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a zvažoval, že bude proti nemu kandidovať vo voľbách.

Hmlisté pozadie Pronefťstroja
Majiteľom Pronefťstroja bola do 30. júna 2007 Rosnefť. Tá ho predala neznámej spoločnosti s ručením obmedzeným Monte Valle registrovanej v Rusku. Monte Valle je dcérskou firmou rovnomennej spoločnosti registrovanej v Spojených štátoch. Ani o americkej firme Monta Valle nie sú dostupné žiadne relevantné informácie. Spoločnosť nie je obchodovaná na Wall Street a nedá sa dopracovať ani k jej histórii. V minulosti za 3,56 miliardy rubľov kúpila v aukcii energetické aktíva Jukosu.

Ropovod Družba (v mil. ton ročne)
Voľná kapacita 9,3
- kaspická ropa do ČR 4,0
- ropa do Schwechatu* 3,0
- zostávajúca kapacita 2,3
*Po spojení s rakúskou rafinériou OMV
Zdroj: Transpetrol, prepočty HN

 

01 - Modified: 2003-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EP žiada od Turecka plán reforiem 02 - Modified: 2003-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prípravy na summit
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:29