StoryEditor

Skladovací biznis opäť štartuje

04.06.2009, 00:00

Logisticko-skladovací biznis sa po niekoľkomesačnom útlme začína prebúdzať. Prevádzkovatelia logistických parkov hlásia získanie viacerých veľkých nájomníkov, ktorí postupne obsadzujú skladové haly donedávna zívajúce prázdnotou. Sektor distribúcie a zásobovania by mali dokonca posilniť ďalšie skladové priestory. Developeri ich plánujú dostavať v rámci už existujúcich parkov.

Trh pomaly ožíva
V rozširovaní svojho logistického parku PointPark Bratislava pokračuje luxemburský developer Arcapita Industrial Management. Jeho dcérska spoločnosť Pinnacle SK oznámila, že postaví ďalšiu skladovú halu s rozlohou 28-tisíc štvorcových metrov. Nové priestory už majú určeného aj budúceho nájomníka. Stane sa ním veľkoobchodník s nábytkom Möbelix, ktorý bude z Bratislavy zabezpečovať distribúciu pre celý región strednej Európy. Podľa konateľa Pinnacle SK Petra Bečára investujú do nových skladov 15 miliónov eur. Dokončené by mali byť už na jeseň tohto roku.

PointPark Bratislava leží priamo pri diaľnici D2 a ako nájomníci v ňom podnikajú firmy Brightpoint, Timbeum, HBPO a Whirpool. K výraznejšiemu oživeniu logistických hál v okolí Bratislavy by podľa operátorov mal prispieť aj nový modelový rad rodinných automobilov Up!., ktorý sa začína vyrábať v automobilke Volkswagen Slovakia.

Napriek recesii, ktorú cíti aj sektor dopravy a skladovania, pribúdajú ďalšie nové správy o nájomníkoch, ktorých sa logistickým centrám podarilo zohnať. Jeden z najväčších úlovkov si pripísala skupina ProLogis, ktorej sa podarilo prenajať plochy s rozlohou takmer 15-tisíc štvorcových metrov. Prvým partnerom je kórejsko-nemecká firma pac-tra Slovakia, ktorá sa usadila v logistickom parku Galanta -- Gáň.

Jej hlavným zameraním sú logistické služby v oblasti vnútroštátnej a medzinárodnej prepravy tovaru, skladovania a colnej deklarácie.

Nové priestory v ProLogis Parku Bratislava zase obsadil drogistický reťazec dm drogerie markt. "Uzatvorenie týchto zmlúv je potvrdením, že slovenské priemyselné trhy sú naďalej aktívne pre pôsobenie špedičných a zásielkových spoločností. Mnohé firmy menia štruktúru svojich distribučných reťazcov s cieľom zaistiť, aby boli v dobrej kondícii v momente, keď sa trh vráti do bežných koľají," tvrdí Mario Sander, šéf firmy ProLogis pre ČR a SR.

Aj mimo Bratislavy
Nových nájomníkov majú aj logistické parky mimo hlavného mesta. Jedným z nich je dodávateľ autopríslušenstva Rinder, ktorý sa usadil v Senci. V tej istej lokalite si päťtisíc štvorcových metrov prenajala bratislavská firma Protect, ktorá podniká v predaji ochranných pracovných pomôcok. Jedným z prírastkov seneckej logistickej zóny je aj rakúsky logistický operátor Lagermax. Svoje distribučné priestory rozšíril i reťazec Tesco Stores, ktorý si od ProLogisu prenajal ďalších 13-tisíc štvorcových metrov pri Galante.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:50