StoryEditor

Na Slovensko prichádza éra zábavných parkov

12.07.2007, 00:00
Mestečko Bojnice pri Prievidzi by sa mohlo stať jednou z najnavštevovanejších turistických destikácií v SR. K tradičným atrakciám, ku ktorým patrí Bojnický zámok, kúpele či zoologická záhrada, má v priebehu dvoch rokov pribudnúť obrovský zábavný park s desiatkami lákadiel.

Projekt s orientačným rozpočtom 2,6 miliardy korún pripravuje bojnická spoločnosť Unikum-Bet. Jej jediným spoločníkom je známy bratislavský podnikateľ Ján Badžgoň, ktorého poradenská firma Castor & Pollux podniká v oblasti eurofondov.

Zábava na brehu rieky
Tematický zábavný park v Bojniciach by chcel začať prevádzku v priebehu budúceho roka. Investor očakáva, že v rámci synergického efektu s ostatnými turisticky úspešnými atrakciami v regióne, by priemerná denná návštevnosť mohla dosahovať až šesťtisíc ľudí.
Celoročne prevádzkovaná relaxačno-zábavná zóna bude situovaná v peknom prírodnom prostredí na brehu rieky Nitry a návštevníkom ponúkne množstvo tematicky orientovaných lákadiel. V indoor centre sa počíta s rôznymi adrenalínovými aktivitami, virtuálnymi zábavnými atrakciami, ale aj viacúčelovou halou vhodnou na korčuľovanie, squash či hudobné koncerty.
Na oboch brehoch rieky vytvoria interaktívnu náučno-zábavnú zónu svetov karibských pirátov, tichomorských kultúr a starovekých civilizácií.
Prevádzkovateľ parku však myslel aj na záujemcov o národnú kultúru a zahraničných návštevníkov. Práve pre tých je určený tematický sektor Slovensko na dlani, ktorý má prezentovať architektúru typických slovenských regiónov, ľudové remeslá, folklór či históriu baníctva. Turisti si tu budú môcť vyskúšať ryžovanie zlata, splav na plti a iné atrakcie spájajúce zábavu, poučenie a fyzickú aktivitu.

Chýba tradícia
Na rozdiel od okolitých krajín nemajú zábavné parky na Slovensku prakticky žiadnu tradíciu. Po vlne investícií do shopping centier však ožíva záujem aj o túto oblasť biznisu, ktorá by do stredísk cestovného ruchu mohla pritiahnuť viac návštevníkov. Takýchto projektov je však zatiaľ žalostne málo.
K ojedinelým výnimkám patria menšie tematicky orientované parky určené najmä pre rodiny s deťmi. Typickým príkladom je Dinopark v bratislavskej zoo, ktorý na troch hektároch zobrazuje scény zo života druhohorných zvierat. Súčasťou expozície je detské paleontologické ihrisko, náučný chodník či 3D kino. Prevádzkovateľom parku je česká firma West Media , ktorá podobné parky vlastní aj v Plzni a v moravskom Vyškove.

Za atrakciami na Liptov
Imitáciu pravého westernového mestečka pod holým nebom nájdete nielen v Spojených štátoch, ale aj na Liptove. Zábavná atrakcia, v ktorej nechýbajú typické drevené domčeky, saloon či indiánska osada, je súčasťou aquaparku Tatralandia. Práve táto turistická destinácia je zároveň najväčším zábavno-relaxačným centrom na Slovensku. Okrem toboganov a bazénov tam nechýbajú ani rôzne kryté atrakcie - napríklad tropický wellness, ostrov pirátov z Karibiku či Tarzanova cesta.
Nový zábavný park s desiatkami atrakcií bude aj súčasťou pripravovanej bratislavskej mestskej zóny Lamačská brána, ktorej developerom je skupina Penta Investments. S jeho výstavbou chce začať koncom budúceho roka. Podľa projektového manažéra Vladimíra Škrovana však nepôjde o zábavnú v štýle Disneylandu. "Na jednom mieste chceme skôr sústrediť široké spektrum aktivít, kde bude môcť tráviť voľný čas naozaj každý, bez obmedzenia veku. Nájdete tam napríklad detské divadlo, fitness centrá, bowlingové dráhy, kiná a tobogany," dodáva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:08