StoryEditor

Kovohuty Krompachy postavia pec za pol miliardy korún

09.10.2007, 00:00
Autor:
(ab)(ab)

Jediný slovenský výrobca technicky čistej medi Kovohuty investuje do rozšírenia výroby. Jeho rakúsky majiteľ Montanwerke Brixlegg postaví v závode na Spiši novú anódovú pec za pol miliardy korún. Pôjde o zariadenie zhodnocujúce medený odpad.
Pec bude mať trojnásobnú kapacitou oproti starej, zdvojnásobí obrat firmy a prinesie aj niekoľko nových pracovných miest. Produkovať začne na budúci rok v lete a jej výstavba je súčasťou rozvoja materskej spoločnosti, ktorá rozširuje výrobu medi. Tú chcú posilniť rakúski majitelia postupne aj v Krompachoch a do elektrolýzy či hydrometalurgického spracovania odpadov z rafinácie investovať ďalšie stámilióny korún.
Spoločnosť tento rok oživila tradičnú výrobu medeného drôtu a zvýšila zamestnanosť oproti predchádzajúcim dvom rokom o vyše tridsať ľudí. Investície výrazne zvýšia kvalitu, bezpečnosť, ekológiu produkcie, uvádza Peter Holický, predseda predstavenstva Kovohút. Montanwerke Brixlegg má podobnú technológiu v Tirolských Alpách.
Nové Kovohuty Krompachy boli založené po krachu predchádzajúcej fabriky pred siedmimi rokmi. V roku 2002 sa ich väčšinovým vlastníkom stal rakúsky investor, ktorý sa o dva roky neskôr začlenil do priemyselnej skupiny A-TEC Industries.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:44