StoryEditor

Samsung zapĺňa Kryštálové údolie

20.01.2008, 23:00
Nová priemyselná zóna vo Voderadoch, ktorá vyrastá v tesnom susedstve fabriky Samsung Electronics LCD Slovakia, sa postupne zapĺňa investormi.

Lokalita medzi Trnavou a Nitrou, ktorá už nesie názov Kryštálové údolie, je určená najmä pre dvorných dodávateľov nového závodu na výrobu LCD obrazoviek. Prvým z nich je juhokórejský Hansol LCD Slovakia, ktorý sa pripravuje na spustenie skúšobnej prevádzky.

Prijímajú vo veľkom
"V súčasnosti zamestnávame 370 pracovníkov, do konca tohto roka by to malo byť až 1 100 ľudí," informovala HN Lenka Hrivnáková z oddelenia ľudských zdrojov Hansol LCD Slovakia. Termín spustenia sériovej výroby zatiaľ nezverejnili. Firma sa vo Voderadoch zaoberá produkciou zadných svetelných jednotiek pre LCD obrazovky (back light unit).
V tejto fáze nábory zameriavajú predovšetkým na pozíciu výrobných operátorov. Fabrika sa nových ľudí snaží vyhľadávať predovšetkým v spolupráci s úradmi práce, kde uskutočňujú pravidelné prezentácie spojené s náborom. Hrivnáková hodnotí efekty tejto spolupráce pozitívne, i keď priznáva, že percento evidovaných nezamestnaných v trnavskom regióne neustále klesá.
Vyhľadávaní sú predovšetkým ľudia s technickým vzdelaním, jemnou motorikou a praxou vo výrobe. Po nástupe sa všetci noví zamestnanci zúčastnia na niekoľkodňovom školení. Prilákať zamestnancov sa Hansol snaží vlastnou sociálnou politikou a systémom výhod. Vzhľadom na nedostatok voľných pracovných síl na trhu práce prijímajú aj ľudí so základným vzdelaním, ktorí musia prejsť potrebným zaškolením.

Park sa zapĺňa
Dodávatelia Samsungu do výstavby rozsiahleho komplexu svojich výrobných prevádzok plánujú investovať spolu okolo dvesto miliónov eur, čo je asi sedem miliárd korún. Vo Voderadoch má vzniknúť komplex piatich výrobných závodov, ktoré budú mať spoločnú administratívnu budovu, jedáleň a celé sociálne zázemie pre zamestnancov. Okrem Hansolu pôjde o firmu Shinwha Intertek, ktorá sa zaoberá nanášaním difúznych a reflektorových fólií na LCD moduly. V parku sa nájde aj miesto pre jednu z dcérskych spoločností juhokórejského koncernu - Samsung Cheil Industries. Tá sa bude spolu s firmou Samjin LND špecializovať na dodávky základových dosiek a rôznych ďalších plastových súčastí LCD displejov. Rozlohou najväčšiu prevádzku bude mať firma Fine DNC, ktorý pre Samsung dodáva oceľové rámy a dielce.
Samotný Samsung Electronics LCD Slovakia spustil začiatkom januára vo Voderadoch sériovú výrobu. Prvé LCD moduly do širokouhlých televízorov boli určené pre sesterskú spoločnosť Samsungu v Galante a pre závod Sony v Nitre, ktoré sa zaoberajú montážou finálnych televízorov s LCD obrazovkami. Plnú výrobu by mal voderadský závod dosiahnuť v roku 2012.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:22