StoryEditor

Eurofondové projekty idú do zásuvky

08.06.2009, 00:00

Podnikatelia, ktorí mali v tomto roku záujem čerpať eurofondy na inovácie, transfery technológií a cestovný ruch, obídu naprázdno. Svoje projekty si zatiaľ môžu schovať do zásuvky a ich realizácia sa odkladá na neurčito. Dôvodom je rozhodnutie rezortu hospodárstva, ktorý zrušil dve už vyhlásené výzvy na predkladanie projektov. Úradníci tento krok zdôvodňujú záujmom zrýchliť čerpanie zo štrukturálnych fondov v čase krízy. V tejto fáze však paradoxne dôjde skôr k zdržaniu tohto procesu.

Stornovaná výzva
Ministerstvo hospodárstva umožnilo firmám podávať prvé projekty zamerané na inovácie a technologické transfery od začiatku mája. Po necelom mesiaci však túto výzvu stornovalo a všetky už podané žiadosti o nenávratný príspevok podnikateľom vrátilo. Podobný osud stihol aj výzvu orientovanú na granty z oblasti domáceho cestovného ruchu. Tá bola v platnosti len necelý týždeň. Kedy bude možnosť podávania eurofondových projektov obnovená, zatiaľ nie je definitívne stanovené.

Podľa Dagmar Hlavatej z komunikačného odboru rezortu hospodárstva ich na zrušenie už vyhlásených výziev motivovali predovšetkým pripomienky podnikateľských a profesijných združení. Tým sa nepáčilo, že medzi oprávnené si nemôžu zahrnúť výdavky projektu, ktoré vznikli ešte pred podpísaním zmlúv o realizácii príslušných projektov. V praxi by to znamenalo vznik niekoľkomesačného vákua, počas ktorého projekt putuje po schvaľovacích komisiách a podnikateľ musí iba nečinne čakať, ako hodnotenie jeho projektu dopadne. Ak pozitívne, tak môže začať s jeho realizáciou. Ak je výsledok opačný, na eurofondy môže zabudnúť.

Nové pravidlá
Podľa nových pravidiel, ktorými sa majú riadiť ďalšie výzvy vyhlasované v budúcnosti, bude môcť podnikateľ začať vykonávať jednotlivé aktivity projektu podstatne skôr. V prípade výzvy zameranej na inovácie to bude odo dňa, keď ministerstvu predloží svoju žiadosť o nenávratný príspevok. Pri podporách zameraných na cestovný ruch budú môcť podnikatelia začať dokonca ešte pred podaním samotného projektu -- teda v hneď po tom, ako bude príslušná výzva zverejnená.

Podnikatelia zaujímajúci sa o takýto "finančný dar" z eurofondov by však pri využívaní týchto nových možností mali byť veľmi ostražití. Začatie projektov v skoršom termíne má totiž aj svoje úskalia. Ak totiž firme nebude žiadosť o nenávratný finančný príspevok schválená, zostane celá realizácia projektu iba na jej pleciach. Na poskytnutie tohto príspevku nikomu ani v rámci nových podmienok nevzniká právny nárok. Bude sa teda musieť spoľahnúť iba na vlastné finančné rezervy alebo na úver. Jednou zo správ, ktoré záujemcov o eurofondy určite potešia, je zvýšenie maximálnej výšky pomoci pre jedného prijímateľa. Horná hranica sa posúva z doterajších 200-tisíc až na 500-tisíc eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:21