StoryEditor

Plechovkárenský gigant Crown si vybral Kechnec

23.04.2009, 00:00

Slávnostný výkop novej fabriky za účasti zahraničných investorov. Pred rokom celkom bežná, dnes mimoriadna udalosť. Nie však v Kechneci pri Košiciach. Americký investor Crown Holding tu včera začal výstavbu závodu za 42 miliónov eur, čo je viac ako 1,2 miliardy korún. "Bude to naša najväčšia stredoeurópska prevádzka,“ uviedol Ralph Lambert, viceprezident spoločnosti Crown BevCan pre strednú a východnú Európu. Svetový líder v produkcii kovových spotrebiteľských obalov vytvorí v miestnom priemyselnom parku v dvoch etapách spolu dvesto pracovných miest. Začať výrobu hliníkových plechoviek na nápoje, s kapacitou 750 miliónov kusov ročne, chce už v prvom štvrťroku 2010 a zároveň i zamestnať prvých sto ľudí. "Keďže sa bude robiť s drahými technológiami, budeme potrebovať technické profesie a kvalifikovaných ľudí,“ prízvukuje Lambert.

Je to dlhodobá investícia
Podľa starostu Jozefa Konkolyho bol Crown takmer stratená investícia, ktorú sa podarilo získať späť predovšetkým vďaka obecnej iniciatíve a osobným kontaktom. "Ten závod tu bude na dlhý čas, nie na pár rokov, ale na dvadsať či tridsať. Investovať v Kechneci bolo pre nás strategické rozhodnutie a napriek kríze som presvedčený o jeho správnosti," vysvetľuje HN Lambert, ktorý tvrdí, že obaly sú aj v horších časoch stabilným produktom, navyše hliníková plechovka je najviac recyklovateľným materiálom na svete bez straty kvality. Môže sa opakovane používať a teoreticky už po dvoch mesiacoch sa vrátiť na pulty obchodov. Firma bude hliník dovážať z Nemecka.

"Žiaľ, na Slovensku výrobca neexistuje. Je to veľmi tenký, špecifický materiál, ktorý je schopný vyrobiť asi len päť fabrík v Európe,“ konštatuje.

Pomohla obec i štát
Rozhodnutie holdingu Crown investovať do závodu na výrobu nápojových plechoviek v stredoeurópskom regióne spôsobil stotridsaťpercentný nárast trhu v posledných siedmich rokoch. Firma prepátrala celé Slovensko, nakoniec si vybrala päť lokalít, z toho tri na východe. Pre Kechnec sa rozhodla vďaka infraštruktúre v priemyselnom parku a pozitívnej podpore obce. Od štátu získala spoločnosť investičný stimul päť miliónov eur vo forme daňových úľav a príspevkov na pracovné miesta. Do budúcnosti je pripravená prevádzku rozšíriť podľa potrieb trhu.“ Je to seriózny investor, ktorý má produkciu s vysokou pridanou hodnotou. Takých tu chceme a o takých sa usilujeme,“ hovorí Konkoly. Podľa neho má obec rozpracované viaceré podobné investície, ktoré by mohli ešte tento rok priniesť do parku aj tritisíc pracovných miest. Ich pôvod a zameranie však nechcel špecifikovať.

Kto je Crown?
Spoločnosť so sídlom vo Filadelfii v USA nie je na Slovensku neznáma. Už pätnásť rokov prevádzkuje závod v Dunajskej Strede, kde zamestnáva asi sto ľudí a produkuje plechovky na zeleninu. V Európe má trinásť závodov, od Škótska cez západoeurópske krajiny, Poľsko, Maďarsko, Rusko až po Dubaj. Spolu zamestnávajú dvetisícštyristo ľudí a ich výrobná kapacita je okolo 16 miliárd obalov ročne. Hlavným sortimentom firmy sú oceľové a hliníkové plechovky na nápoje a potraviny, ako i kovové vrchnáky a uzávery.

Odberateľmi sú najväčšie svetové potravinárske firmy, pivovary a výrobcovia nápojov. "Nový závod v Kechneci nám umožní podporovať najväčších výrobcov piva a nealkoholických nápojov na miestnej i globálnej úrovni,“ ilustruje Lambert. Holding dosahuje celosvetovo, s prevádzkami v 42 krajinách, v ktorých pracuje asi 22-tisíc ľudí, tržby 8,3 miliardy dolárov.

Prečítajte si aj:
V kríze treba menej kecať a viac robiť

Rozhovor. Skúseností so získavaním investorov má viac ako mnohí profesionáli, starosta obce Kechnec, Jozef Konkoly, pre HN:

Nakoľko je príchod firmy Crown vaša iniciatíva?
Ten projekt sme vytiahli z hrobu. Firma už chcela odísť zo Slovenska. Nakoniec sme to s osobným nasadením zvládli v trojuholníku obec, ministerstvo hospodárstva a investor. Spočiatku boli do projektu zapojené všetky relevantné slovenské inštitúcie, potom došlo k určitému nedorozumeniu a pokazilo sa to. Vtedy sa vytvoril trojuholník obec, ministerstvo hospodárstva a investor, ktorý projekt dotiahol do realizačného štádia.

Celý článok >>

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 16:54