StoryEditor

Do kín chodíme menej. Čísla držia multiplexy

31.07.2008, 00:00

Kinám začínajú chýbať obsadené sedadlá. Návštevnosť slovenských kín totiž klesá aj napriek popularite multikín. Tie postupne z trhu vytláčajú klasické kiná, tržby filmového priemyslu však u nás naďalej klesajú. Na pozadí boomu takzvaných multiplexov vo väčších mestách Slováci vo všeobecnosti chodia do kín menej.
O necelých dvadsať miliónov korún menej, teda o šesť percent medziročne, zarobil prevádzkovateľom kín vlaňajšok. Trend sa podľa prieskumov meniť nemá, keďže najnovšie odhady v počtoch návštev naznačujú, že minulý rok bol oproti tomuto úspešnejší.

Názory sa rozchádzajú práve na strane majiteľov viacsálových kín. Tí však počítajú s čiernymi číslami dlhodobo. "Návštevnosť v tomto roku vzrástla napríklad v sieti CinemMax o takmer 147-tisíc divákov, čo je 60-percentný nárast," Michal Drobný zo spoločnosti Continental Film. Dodáva, že "prispeli k tomu aj novovzniknuté multikiná v Dunajskej Strede, Skalici, Žiline a Prešove". Naznačuje zároveň ďalšie plány, ktoré potvrdzujú rastúcu konkurenciu klasickým kinám. "Tento rok otvoríme najväčšie mimobratislavské multikino v Košiciach, ktoré bude mať sedem sál a možnosť, ako prvé na Slovensku premietať filmy v digitálnej kvalite," dodáva Drobný. Smer filmového priemyslu je tak určený. Je otázne však, či tento rok príde na filmy viac ako 2,77 milióna ľudí, čo bol počet vlaňajška - počas prvého štvrťroka 2008 prišlo do slovenských kín zhruba 695-tisíc divákov.

Nové odhady pokles potvrdzujú. "V prvom polroku 2008 došlo na Slovensku oproti rovnakému obdobiu minulého roku k poklesu návštevnosti zhruba o 80-tisíc divákov," tvrdí Zuzana Szaboová zo spoločnosti BontonFilm. Podľa nej "v poslednom období diváci dávajú prednosť multiplexom, ktoré im poskytujú širokú ponuku filmov a väčšiu kvalitu projekcie. Rebríčkom dominujú bratislavské multiplexy Palace Cinemas, Europa Cinemas v Banskej Bystrici a sieť multiplexov Cinemax". Distribútor filmov tohtoročnú návštevnosť nevidí príliš čierno. "Nakoľko v tomto roku sú najviac očakávané premiéry naplánované na druhý polrok, považujeme súčasný výsledok za veľmi pozitívny," dodáva Szaboová, pričom v tomto roku dokonca odhaduje rast návštevnosti oproti vlaňajšku. Záujem o kiná pritom nie je taký enormný ako v susedných Čechách, kde trend multikín rovnako valcuje klasické kiná. Kým u nás do kín zavítalo necelých 2,8 milióna ľudí, čo je zhruba polovica obyvateľov, v desaťmiliónovom Česku si v kinách filmy pozrelo viac ako 12 miliónov ľudí.

Multiplexy sú však už teraz víťazom. Podľa prieskumu spoločnosti GfK takmer polovica respondentov dáva prednosť multikinám. "Za nimi nasledujú štandardné kiná (44 percent), filmové kluby (4,9 percenta) a filmové kaviarne (1,9 percenta)," tvrdí z prieskumu Daniela Čekovská, hovorkyňa GfK.
Podľa Andrey Baisovej, generálnej manažérky PalaceCinemas, "je návštevnosť v Bratislave vyrovnaná, s miernym nárastom v závislosti od ponuky filmov. Očakávame, že návštevnosť tento rok v dvoch bratislavských multiplexoch dosiahne hranicu milión divákov". To by tvorilo polovicu z celoslovenskej návštevnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:20