StoryEditor

Richter si kúpil prvenstvo

15.11.2007, 23:00

Maďarská farmaceutická spoločnosť Richter Gedeon sa stane najväčším výrobcom liekov v strednej Európe
Skupina kúpi poľskú spoločnosť Polpharma za 231 miliárd forintov, ako aj 80,6-percentný podiel v ruskej farmaceutickej firme OAO Akhirin, za ktorý zaplatí 22 miliárd forintov, čím sa stane jedným z najväčších hráčov v regióne. Touto akvizíciou získa druhý najväčší podiel na trhu s liekmi tak v Poľsku, ako aj v Rusku.
Generálny riaditeľ maďarskej spoločnosti Erik Bogsch uviedol, že Poľsko je najväčším a najsilnejším trhom v strednej Európe, pričom Richter chce túto silu využiť. Po ukončení akvizície bude trhová kapitalizácia skupiny predstavovať približne 923 miliárd forintov, čím sa zaradí medzi najväčších hráčov v regióne a predbehne tak chorvátsku firmu Krka a českú Zentivu.
Richter po zaradení zahraničných aktív do svojich činností bude tvoriť až 25 percent z celkových tržieb v Poľsku, 20 percent v Rusku a 17 percent v Maďarsku, čím zníži svoju závislosť od slabého domáceho trhu. Skupina očakáva, že akvizíciou poľskej Polpharmy, ktorá je najväčším výrobcom generických liekov v Poľsku, vytvorí ročný synergický efekt vo výške približne 35 miliárd dolárov. Táto dohoda bude potrebovať súhlas maďarskej vlády, ktorá vo firme Richter vlastní 25-percentný podiel. Bogsch povedal, že ešte s vládou o transakcii nerokoval, avšak nepredpokladá žiadne námietky z jej strany.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:24