StoryEditor

EÚ versus Microsoft. Padla megapokuta

27.02.2008, 23:00
Americká spoločnosť Microsoft zlomila v únii nový rekord. Európska únia totiž včera udelila najväčšej softvérovej firme na svete ďalšiu rekordnú pokutu, tentoraz 899 miliónov eur (takmer 29,6 miliárd korún).

Dôvodom je, že spoločnosť len v obmedzenej miere sprístupnila technické informácie o svojich výrobkoch konkurencii a v prípade licencovaných produktov žiadala od svojich rivalov neodôvodnene vysoké poplatky, informovala agentúra Reuters. Uvalenie novej rekordnej pokuty pre Microsoft včera v Bruseli oznámila komisárka pre voľný trh Neelie Kroesová.

Bojujú už od roku 2000

Pokuta je rekordná hneď dvakrát. Je zatiaľ najvyššia pre samotný Microsoft od Európskej únie a zároveň najvyššia, akú Brusel dal jednej spoločnosti. Rekord firma neprelomila iba v prípade celkovej výšky pokút od Európskej únie v celej jej histórii, keď tú najvyššiu dostala minulý rok skupina výrobcov výťahov za kartelové dohody uzavreté v rokoch 1995 až 2004. Táto pokuta dosiahla až 992 miliónov eur (32,6 miliárd korún). Microsoft sa však tu umiestnil hneď na druhom mieste.

Ako Kroesová vyhlásila, za 50 rokov existencie Európskej únie len Microsoft odmietol rešpektovať rozhodnutie únie. "Microsoft je prvou spoločnosťou za 50 rokov právomocí Bruselu, ktorá nerešpektuje naše rozhodnutia v otázke konkurencie na trhu," povedala komisárka po oznámení pokuty.

Microsoft bojuje s úniou už od roku 2000. Aj súčasná pokuta je ďalším pokračovaním. Už začiatkom februára 2000 totiž Brusel oznámil, že začal vyšetrovať, či americká firma neznevýhodňuje výrobcov serverov z konkurenčných firiem. O štyri roky nato, v marci 2004, únia firmu aj potrestala. Už vtedy išlo o rekordnú sumu 497 miliónov eur za znevýhodňovanie konkurencie tým, že Microsoft jej neposkytoval adekvátne informácie o fungovaní operačného systému Windows, čím by sa ich produkty stali s osobnými počítačmi so servermi Windows plne kompatibilné.

Keďže sa podľa komisie firma neprispôsobila, v roku 2006 nasledovala druhá pokuta, a to vo výške 280,5 milióna eur. Brusel varoval, že ak firma neurobí nápravu, hrozia jej na pokutách denne tri milióny eur. Microsoft potom urobil určité ústretové kroky, no podľa Bruselu to bolo málo. Začiatkom marca minulého roka pohrozila pokutou práve za účtovanie si vysokých cien za informácie o programoch americkej spoločnosti.

Firma na najnovší krok únie reagovala tým, že pokuta sa týka "už vyriešených vecí a Microsoft sa mieni pozerať len do budúcnosti". Dodala však, že práve v tomto prípade už urobila potrebné kroky. "Už minulý týždeň sme informovali, že dôležité informácie o technológiách týkajúcich sa niektorých našich najpredávanejších výrobkov chceme zverejniť, aby sme tak podporili princíp interoperability (súčinnosť viacerých softvérov)," oznámila firma. Rozhodnutie komisie však chcú preskúmať.

Správa Microsoftu z minulého týždňa však komisárke nezabránila v uvalení novej pokuty. Ako povedala, firma už štyrikrát sľúbila nápravu a bez výsledku. "Zverejnenie pre tlač, ako to, ktoré Microsoft vydal minulý týždeň o princípoch interoperability, automaticky neznamená rovnoprávne postavenie (konkurenčných firiem) na trhu," vyhlásila. Podľa komisie firma od roku 2004 stále ponúka nekompletnú dokumentáciu a v prípade, že je ochotná informácie aj poskytnúť, určuje si premrštené ceny.

Ďalšie pokuty na obzore

Čo sa týka výšky pokuty, tu komisia podľa International Herald Tribune vychádzala z faktu, že firma porušovala jej predchádzajúce nariadenia už 488 dní. Podľa Kroesovej to znamená 60 percent z maximálnej možnej pokuty vo výške 1,5 miliardy eur.

Ani včerajšia rekordná pokuta však opäť, ako v mnohých predchádzajúcich prípadoch, nemusí byť konečná. V januári tohto roka totiž Brusel začal dve ďalšie vyšetrovania. Jedno sa týka práve spomínanej interoperability a druhé zväzovania samostatných softvérových produktov.


Najvyššie pokuty od EÚ jednotlivým firmám

  • 899 miliónov eur dostal Microsoft včera za nedostatočné informácie o svojich výrobkoch rivalom
  • 497,2 milióna eur dostal opäť Microsoft v roku 2004 za zneužívanie dominantného postavenia na trhu
  • 480 miliónov eur dala v roku 2007 únia firme ThyssenKrupp za účasť vo výťahovom karteli
  • 462 miliónov eur dostal švajčiarsky Hoffman-LaRoche za vitamínový kartel

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:21