StoryEditor

Mäsiari nesúhlasia s prechodným obdobím

24.11.2003, 23:00
Rozhodnutie Štátnej veterinárnej a potravinovej správy poskytnúť časový odklad potravinárskym podnikom, ktoré doposiaľ neurobili nič preto, aby zosúladili svoje prevádzky s požiadavkami EÚ, je to hrubé poškodenie firiem, ktoré v tejto súvislosti investovali nemalé peniaze. Tvrdí to Zväz mäsiarov Slovenska.

"Považujeme za veľký omyl Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, že poskytla časový odklad potravinárskym podnikom, ktoré dosiaľ neurobili nič pre to, aby zladili svoje prevádzky s požiadavkami EÚ. Je to hrubé poškodenie firiem, ktoré v tejto súvislosti investovali nemalé peniaze," reagoval podpredseda Zväzu mäsiarov Slovenska a generálny riaditeľ MäsoSpišu Marián Užák na rozhodnutie, podľa ktorého minimálne 39 firiem, ktoré spracúvajú červené mäso a ryby, dostanú šancu dobudovať svoje prevádzky po začlenení Slovenska do európskeho spoločenstva. Na trhy ostatných štátov únie so svojimi výrobkami počas prechodného obdobia síce nebudú môcť vstupovať, ale domáci trh bude pre nich aj naďalej otvorený.
Na Slovensku tak podľa M. Užáka budú existovať potravinárske firmy, ktoré investovali a získali pečiatku EÚ, ale aj také, ktoré neinvestovali a mali skončiť svoju činnosť. "Ich ceny budú, pochopiteľne, nižšie, keďže do nich nemusia premietnuť vynaložené investície. Za zväz mäsiarov môžem povedať, že v SR je dostatok prevádzkových priestorov a firiem, ktoré dokážu prispôsobiť svoje prevádzky európskym normám a kritériám a plne pokryť potreby trhu. Preto nie je dôvod na to, aby sa firmám, ktoré doteraz neinvestovali, poskytla ďalšia príležitosť," zdôraznil M. Užák. Ako dodal, za výnimkou môžu byť aj iné záujmy. "Ak sa dobre vybavená prevádzka dostane do ťažkostí, nie je problém ju kúpiť." Zväz mäsiarov je ochotný akceptovať, keby výnimku dostali podniky, ktoré sa nachádzajú niekde v troch štvrtinách rekonštrukcie a z objektívnych dôvodov ju nestihnú ukončiť, nie však tie, ktoré doteraz neurobili nič.

Regionálne chránené štandardné výrobky
Aj pokiaľ ide o legislatívu mäsových výrobkov, ktoré sa budú predávať v EÚ, dochádza k významným zmenám. Producenti budú dodávať na trh výrobky, ktoré Brusel definuje ako regionálny štandard, alebo regionálne chránené štandardné výrobky. Zo slovenského portfólia mäsových produktov by ich malo byť približne desať percent. "Presne sa budú musieť špecifikovať a určiť analytické hodnoty finálneho výrobku, ktoré nebudú môcť byť iné, než ako bude definované v schválených normatívoch. Ak sa napríklad prijme, že Spišské párky sú výlučne produktom slovenských výrobcov, môže ich síce vyrábať aj zahraničný výrobca, ale musí dodržať štandard, ktorý bude stanovený v evidencii EÚ," vysvetlil M. Užák.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:06