StoryEditor

Česi znížia firmám dane

Česi zavádzajú reformy podobné tým slovenským spred niekoľkých rokov. Budú znižovať priame dane a zvyšovať tie nepriame. Po našom vzore zrušia aj daň z dividend. Takáto podpora podnikania a obmedzenie spotreby priviedli Slovensko do skupiny najrýchlejšie rastúcich ekonomík sveta.

Magická devätnástka
Dane firmám za riekou Moravou klesnú budúci rok na 21 percent. O dva roky budú české podniky zdaňované 20 percentami. Pokles firemných daní sa zastaví v roku 2010 na 19 percentách, teda na rovnakej sadzbe, akou sú zdaňované firmy na Slovensku. Klesať bude aj daň z príjmu fyzických osôb, stúpne však základ pre jej výpočet.
Česi sa na druhej strane rozhodli šetriť v sociálnej oblasti a zavedú poplatky za u návštevu lekára. Ak by kabinet českého premiéra Mirka Topolánka zostal len pri znižovaní daní, štátnu pokladnicu by zmeny pripravili o 35 až 40 miliárd českých korún. Vyčíslil to spravodajský portál Aktualne.cz. Schválené zmeny umožnia českej vláde zostaviť rozpočet na budúci rok s deficitom do troch percent HDP. Topolánek tvrdí, že výpadok nepresiahne osem miliárd.

Škrty v sociálnej oblasti
Okrem jednej sadzby dane z príjmu prináša reforma aj ďalšie výrazné zmeny v sociálnej oblasti a zdravotníctve. Česko zavádza strop na odvody do zdravotného a sociálneho poistenia. Od poistného budú oslobodené všetky príjmy presahujúce štvornásobok priemerného mesačného platu, čiže nad 80-tisíc Kč.
Zlomovou zmenou v sociálnom zabezpečení je neplatená pracovná neschopnosť. Chorý človek prvé tri dni nedostane od štátu ani korunu. Navyše sa zavádzajú poplatky u lekárov, čo však narazilo na odpor opozície. "Dovidenia na Ústavnom súde," citujú české HN vyjadrenie šéfa poslancov ČSSD Michala Hašeka. Sociálni demokrati upozorňujú, že podľa ústavy majú Česi právo na bezplatnú lekársku starostlivosť.

Drahšie energie
Z disponibilného príjmu odhryzne aj vyššia sadzba zníženej DPH na základné potreby ako potraviny, lieky, knihy, teplo či vodné a stočné. Rozpočet firiem zaťažia tri nové nepriame ekologické dane, ktoré zdražia uhlie, elektrinu a plyn. Nepriame dane, poplatky u lekárov, obmedzenie prídavkov na deti a nižšie platby v pracovnej neschopnosti zas pohltia vplyv rastu platov a nižšej dane z príjmu na budúci rok.

Nižšie dane budú vyššie
Od budúceho roka začne v Česku platiť rovná 15-percentná daň z príjmov fyzických osôb. Tá sa však vypočíta zo superhrubej mzdy, čiže z hrubej mzdy zvýšenej o odvody zamestnávateľa za zamestnanca. V skutočnosti tak daň z hrubej mzdy bude 23,1 percenta. Na Slovensku je to 19 percent.
Českí drobní podnikatelia a živnostníci síce budú mať reálnu sadzbu dane z príjmu 15 percent, no podľa servera Novinky.cz si nebudú môcť poistenie odpočítať z daňového základu.
Zatiaľ však vôbec nie je isté, ako budú vyzerať dane v roku 2009. Snemovňa síce schválila zníženie dane z príjmu fyzických osôb na 12,5 percenta, ale zároveň aj nižšie daňové úľavy. Kým na budúci rok si môžu poplatníci odpočítať z daní 24 840 Kč, o rok neskôr by sa nezdaniteľná položka mala znížiť na 16 560 Kč. Rovnako by sa mali znížiť aj prídavky deti: na budúci rok majú byť 10 680 Kč, o rok neskôr 10 200 Kč.
Minister financií Miroslav Kalousek však chce navrhnúť, aby daň z príjmu aj v roku 2009 zostala na pätnástich percentách. Namiesto toho by sa podľa neho mohli zvýšiť ročné úľavy na dani o 1 500 až 2 000 Kč z budúcoročnej úrovne. "Tento variant najviac zníži dane ľuďom, ktorí zarábajú do 30-tisíc mesačne," citujú ho české HN.

Lepší život?
Zhruba na rovnakej úrovni zostanú dva milióny dôchodcov dokonca aj vtedy, ak dôchodky porastú rýchlejšie než inflácia. Príčinou sú nové poplatky u lekára. Polepšia si iba ekonomicky aktívni dôchodcovia, ktorí si na rozdiel od doterajšej legislatívy budú môcť odpočítať z daní nezdaniteľné minimum 24 840 Kč.
Ďalších sedem miliónov Čechov žije v rodinách zamestnancov, z ktorých štyri pätiny zarábajú mesačne menej než 60-tisíc alebo 30-tisíc, ak ide o osamelého rodiča. Ich rozpočet sa bude oproti súčasnému líšiť v rádoch stoviek korún. Prognóza Aktuálne.cz síce počíta s rastom miezd o päť percent, väčšinu z toho však pohltí inflácia, ktorú Česká národná banka na budúci rok predpovedá na štyri percentá.

01 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na prameni Zelenej žaby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 16:44