StoryEditor

MOL: Ponuka od OMV zlyhala

18.10.2007, 00:00

Nevyžiadaná ponuka rakúskej ropnej a plynárenskej skupiny OMV na prevzatie svojho maďarského konkurent MOL zlyhala.
Včera to na tlačovej konferencii uviedol generálny riaditeľ skupiny MOL György Mosonyi, podľa ktorého sa obe spoločnosti usilujú o rastovú stratégiu, avšak tú môžu dosiahnuť prostredníctvom vzájomnej konkurencie, a nie zlúčením. "Preto dúfam, že akcionári OMV majú plán B, pretože plán A (akvizícia) definitívne zlyhal," povedal Mosonyi.
Spoločnosť OMV plánuje ponúknuť akcionárom maďarského ropného koncernu 32-tisíc forintov za akciu, v prípade, že zrušia podmienku, ktorá limituje získanie hlasovacích práv na maximálne 10 percent, ako aj odstráni kontrolu predstavenstva a im blízkych inštitúcií nad 40-percentným podielom spoločnosti. MOL však tvrdí, že takéto opatrenia neprijme. Rakúska OMV v súčasnosti vlastní 20 percent akcií svojho maďarského rivala.
Boj o MOL vypukol začiatkom júla, keď OMV zvýšil svoj podiel v maďarskej firme z 10 na 18,6 percenta a zároveň navrhol rozhovory o vytvorení bližšej spolupráce. MOL sa nepriateľskej ponuke začala brániť agresívnym vykupovaním vlastných akcií, na ktoré si požičal od niekoľkých komerčných bánk.
Analytici vtedy predpovedali, že spoločnosť chce týmto krokom zvýšiť svoju efektívnu kontrolu na vyše 31,5 percenta vlastných akcií, a to aj prostredníctvom programov ukladania akcií v bankách, ktoré jej umožnili obísť pravidlo obmedzujúce množstvo akcií, ktoré môže vlastniť jedna spoločnosť, v maximálnej výške 10 percent.
MOL, v ktorého portfóliu je 98,4 percenta akcií Slovnaftu, dal pred OMV prednosť českému energetickému koncernu ČEZ. Ten sa podľa podpísaného memoranda stane jeho 10-percentným akcionárom a spoločne postavia dva veľké paroplynové cykly. Jedna elektráreň na plyn bude na Slovensku a druhá v Maďarsku.
Rakúsky nápadník MOL-u sa nepozdával ani maďarským poslancom. Tí v reakcii na verejnú ponuku na budapeštianskej burze schválili zákon, ktorý im umožňuje zamedziť skupovaniu akcií strategických podnikov zahraničnými spoločnosťami. Toto protekcionistické opatrenie takmer okamžite zožalo kritiku Európskej komisie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:28