StoryEditor

Brusel má vyšetrovať OMV a MOL

02.03.2008, 23:00

Európska komisia vykoná hĺbkovú kontrolu týkajúcu sa ponuky na prevzatie maďarskej ropnej a plynárenskej spoločnosti MOL jej rakúskym konkurentom OMV, pričom sa zameria na ich petrochemickú a sieťovú oblasť. V piatok o tom informoval zdroj z odvetvia, ktorý ďalej uviedol, že OMV požiadal komisiu, aby schválila jeho ponuku, avšak regulačné úrady Európskej únie musia ešte predtým potvrdiť, že táto dohoda neohrozí konkurenciu na trhu.
Európska komisia má podľa zdroja do 6. marca rozhodnúť o nasledujúcom kroku. V tomto bode môže dohodu schváliť alebo vysloviť vážne obavy. V tom prípade musí otvoriť hĺbkové vyšetrovanie, ktoré môže trvať až 90 pracovných dní, uviedol ďalej zdroj. Takéto vyšetrovania automaticky neznamenajú, že Brusel dohodu zamietne. Môže ju schváliť s prípadnou podmienkou. Komisia chce predovšetkým vedieť viac, čo sa stane, ak budú ropovody, zásobníky ropy či ostatné distribučné zariadenia oboch spoločností pod jednou strechou.
Boj o MOL vypukol začiatkom júla minulého roka, keď OMV zvýšila svoj podiel v maďarskej firme z desiatich na 18,6 percenta a zároveň navrhla rozhovory o vytvorení bližšej spolupráce. Túto ponuku však odmietlo vedenie MOL, ako aj maďarská vláda. Ako dôvod uviedli, že z prípadného spojenia oboch spoločností by mohol vzísť gigant s nízkou konkurencieschopnosťou, ktorý by mal navyše problémy s protimonopolnými úradmi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:19