StoryEditor

Problémy ďalšej oceliarne v MR

02.02.2003, 23:00

Po hutách DAM Steel v Miškovci, ktoré začiatkom mesiaca odstavili produkciu a ocitli sa v konkurze, prestala produkovať aj ďalšia oceliareň Ózdi Acélművek Kft. (ÓAM) v severomaďarskom meste Ózd. Príčinou je zníženie dodávok elektrickej energie na minimum zo strany dodávateľa Severomaďarských energetických služieb (ÉMÁSZ). Podľa Norberta Borossa, hovorcu energetikov, je dôvodom tohto rozhodnutia niekoľkomiliardový dlh oceliarní za dodávky energie a zásobovanie elektrinou obnovia až po vyrovnaní časti dlhu. Energetici podali návrh na vymoženie pohľadávok aj na súd, keďže dlh ohrozuje ich hospodárenie. Podľa predstaviteľa oceliarní Ernsta Bachnera ostane 600 zamestnancov do 17. februára na dovolenke. Uspokojovanie požiadaviek odberateľov bude fabrika zatiaľ zabezpečovať zo skladu hotových výrobkov. EMÁSZ nedodržal zmluvu o dodávkach energie s ÓAM, uzavretú v r. 1999, tvrdí Bachner. Podľa neho mali oceliarne, ktoré sú vo vlastníctve nemeckého koncernu Max Eicher, platiť za elektrinu rovnakú cenu, ako ich sesterský závod Lech-Stahlwerke. EMÁSZ tvrdenia o porušení zmluvy však odmieta s odôvodnením, že dlhy oceliarne pochádzajú ešte z obdobia spred liberalizácie energetického trhu, zatiaľ čo zmluva o rovnakých cenách sa týka súčasnosti.
Maďarskí producenti očakávajú, že s krízou v oceliarenstve sa im pomôže vyrovnať vláda. Podľa vedenia rezortu hospodárstva však urobila maximum. Financovanie produkcie je však úlohou vlastníkov a bankového sektora, vyhlásil Imre Réthy, štátny tajomník ministerstva. Podľa štatistík sa na vlaňajšej spotrebe ocele v Maďarsku podieľal import až 60 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:35