StoryEditor

eTel chce prepojenie namiesto pripojenia

29.05.2003, 00:00
Spoločnosť eTel Slovensko, ktorá zatiaľ ako jediná z alternatívnych operátorov odmietla podpísať so Slovenskými telekomunikáciami (ST) zmluvu o pripojení na poskytovanie služby ADSL, čiže vysokorýchlostného prístupu na internet, považuje systém jeho spoplatnenia za neopodstatnený.
OPERÁTORI BEZ ZISKU
Podľa generálneho riaditeľa eTelu Juraja Taptiča pri určení priepustnosti dát koncového rozdeľovača Slovenským telekomunikáciám nevznikajú nadbytočné náklady. Operátori, ktorí dosiaľ podpísali zmluvu, si zvolili najnižšiu priepustnosť 10 megabitov za sekundu. Najvyššou hranicou je pritom až 100-megabitová priepustnosť. Za najmenší tok dát si ST účtujú okrem inštalačného poplatku 200 tis. Sk ďalších takmer 70 tis. Sk, pričom alternatívny operátor platí ešte aj za stiahnutý objem dát a kupuje ADSL modemy, ktoré následne poskytuje svojim klientom. Podľa J. Taptiča tento model alternatívnym prevádzkovateľom telekomunikačných služieb neumožňuje dosiahnuť zisk.
Spoločnosť eTel kritizuje Slovenské telekomunikácie ako dominantného operátora aj za to, že mu nechce sprístupniť svoju ATM sieť. Tá umožňuje nastavenie parametrov a kvality dátových prenosov. Ako dodal šéf eTelu, alternatívni operátori už majú do tejto siete prístup v Maďarsku a Rakúsku.
Spoločnosť eTel v polovici mesiaca požiadala Telekomunikačný úrad SR, aby vydal stanovisko k odmietnutiu vzájomného prepojenia sietí zo strany ST. Zamietnutie žiadosti Slovenské telekomunikácie odôvodnili tým, že zo zákona nie je možné odvodiť pojem verejnej telekomunikačnej ADSL siete. Preto podľa nich neexistuje ani povinnosť akceptovať takúto žiadosť.
ÚRAD BEZ KOMPETENCIÍ
Podľa hovorcu úradu Romana Vavra eTel im iba oznámil, že ST požiadal o prepojenie sietí, a stanovisko nepožadoval. "Nemáme kompetencie, aby sme mohli ovplyvňovať rokovania medzi operátormi. Zatiaľ sme nedostali ani dokumentáciu k službe ADSL," dodal R. Vavro. Ako vysvetlil, v súčasnosti nemajú efekt ani oficiálne vyjadrenia úradu k jednotlivým prípadom, keďže pre Slovenské telekomunikácie nie sú záväzné. Kompetencie úradu má posilniť novela telekomunikačného zákona, ktorú minulý týždeň schválil parlament. Viac v rubrike BN
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 07:19