StoryEditor

India počíta náklady v prípade vojny

10.03.2003, 23:00

Tajomník indického ministra financií Narajan uviedol, že prípadná vojna na Blízkom východe bude stáť jeho krajinu 3 až 4 miliardy dolárov kvôli vyšším výdavkom, ktoré bude musieť India zaplatiť za drahší dovoz ropy. Narajan zároveň vyjadril obavy, že schopnosť indickej ekonomiky zaznamenať v prípade vojenského konfliktu rast bude značne obmedzená. Informovala o mediálna spoločnosť BBC.
Rekordne vysoké devízové rezervy by mali hospodárstvo krajiny podržať, avšak len na krátke časové obdobie. V súčasnosti India disponuje devízovými rezervami v objeme 75 miliárd dolárov, pričom v priemere sa tento objem zvyšuje asi o jednu miliardu týždenne.
Indickú ekonomiku doteraz pred negatívnym vplyvom vojenských konfliktov ochraňoval aj silný dopyt na domácom trhu. Ceny benzínu a pohonných látok sa v Indii už síce zvýšili, avšak, ako uviedol tajomník, "ceny síce rastú, ale ešte stále sa nachádzajú na prijateľnej úrovni".
Cena ropy je dnes v priemere o 60 % vyššia než pred rokom, keď sa začal rozvíjať konflikt medzi USA a Irakom. V súčasnosti sa v Indii prudkému rozvoju teší hlavne sektor služieb, priemyselná výroba a export, ktorý sa v porovnaní s minulým rokom v tomto roku zvýšil o 20 %. "Hlavnou zmenou zaznamenanou za posledné dva roky je rýchla redukcia základných úrokových sadzieb, čo zlepšuje aj výsledky viacerých indických spoločností," upozornil Narajan.
Indický minister financií Jaswant Singh ešte minulý mesiac predstavil nový rozpočet, v ktorom navrhuje, ako vyriešiť chudobu v krajine, ako aj daňové úľavy pre strednú triedu. Rozpočet, ktorý pozitívne prijali aj finančné trhy, sa ďalej zameriava na výstavbu diaľnic a zníženie daňových poplatkov pre dôchodcov. Daňové úľavy by mali pocítiť aj telekomunikačné a farmaceutické spoločnosti. Nový rozpočet by mal ďalej ešte viac stimulovať domáci dopyt, dodal J. Singh.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. september 2024 05:27